Karolis Chelminskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Karolis Chelminskis
Nałęcz
Nałęcz
Gimė 1813 m.
Chotiluvas
Mirė 1894 m. balandžio 21 d. (~81 metai)
Vilnius
Tėvas Józef Chełmiński
Motina Marianna Abramowicz
Sutuoktinis (-ė) Konstancja Sikorski
Vaikai Wincent Chełmiński
Veikla 1831 m. sukilimo dalyvis ir 1863 m. sukilimo vienas iš nacionalinės sukilėlių vyriausybės komisarų.

Karolis Chelminskis (lenk. Karol Chełmiński) (1813 m. Chotiluve, Varšuvos kunigaikštystė – 1894 m. balandžio 21 d. Vilniuje, Rusijos imperija) – 1831 m. sukilimo dalyvis ir 1863 m. sukilimo vienas iš nacionalinės sukilėlių vyriausybės komisarų, tremtinys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė šlėktų šeimoje, tėvas Józef Chełmiński, motina Marianna Abramowicz. Mokėsi Palenkės Bialos mokykloje, iš kurios 1831 m. pasitraukė ir prisidėjo prie klasės draugų eidamas į sukilimą. Iš šio krašto kilę jaunieji sukilėliai dar buvo vadinami Liublino vaikais. Po sukilimo išvengė represijų, dirbo žemės turtų administratoriumi.

Prasidėjus 1863 m. sukilimui ir vėl prisijungė prie sukilėlių, tapo vienu iš nacionalinės sukilėlių vyriausybės komisarų. 1863 m. spalio pabaigoje pateko į nelaisvę, buvo nugabentas į Sedlcų kalėjime, vėliau į Varšuvos Citadelės kalėjimą. Po kelių mėnesių ištremtas į Jeniseiską, kur keliolika metų išbuvo tremtyje ir dirbo priverstinį darbą aukso kasykloje.

1884 m. iš tremties grįžo į gimtąjį Chotiluvą, vėliau persikėlė gyventi į Vilnių, kur ir mirė 1894 metais, palaidotas Rasų kapinėse. 2000 m. antkapis įtrauktas į Lietuvos Respublikos nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Buvo susituokęs su Konstancja Sikorski, su kuria susilaukė sūnaus Vincento, kuris tapo literatu ir dirbo kartu su rašytoja Elze Ožeškienė.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Michał Brensztejn, Karol Chełmiński, w: Polski Słownik Biograficzny, tom III, 1937.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]