Karl May

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Karlas Majus)
Karlas Majus (1907 m.)
Namas, kuriame gimė Karlas Majus

Karlas Majus (vok. Karl Friedrich May, tikras vardas – Carl Friedrich May; 1842 m. vasario 25 d. Ernstthal1912 m. kovo 30 d. Radebeul, Vokietija) – vokiečių rašytojas, vienas produktyviausių nuotykių srities literatų, kurio kūriniai Vokietijoje dešimtmečiais buvo laikomi labiausiai skaitomi. [1]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė labai gausioje audėjų šeimoje, kuri susilaukė keturiolikos vaikų. Iš jų išgyveno vos penki. Lankydamas mokyklą, privačiai dar mokėsi muzikos ir kompozicijos. 1856 m. pradėjo dirbti mokytoju Waldenburgo liaudies mokykloje. Dėl smulkios vagystės buvo pašalintas iš mokyklos ir nuteistas šešioms savaitėms arešto. Keletą metų vertėsi privačiomis pamokomis, rašė pasakas ir apsakymus. Dėl vėl įvykdytų vagysčių ir finansinių sukčiavimų, nuo 1865 m. iki 1869 m. buvo įkalintas Cvikau pilyje. Išleistas, vėl vagiliavo, o nuo 1870 m. iki 1874 m. buvo įkalintas Waldheimo mieste už valkatavimą. Šio kalėjimo pastoriaus įtakos dėka, išleistas į laisvę, grįžo gyventi pas tėvus į Ernstthal, ėmėsi rašyti prozą bei dirbo redaktoriumi pramoginiuose laikraščiuose. Nuo 1878 m. dirbo laisvuoju rašytoju. Nuo 1880 m. pradėjo leisti vadinamąjį knygų Rytų ciklą. 1892 m. išleistas šešių romanų ciklas apie Artimuosius Rytus išgarsino K. Majų. Nuo 1899 m. daug keliavo po Aziją, 1908 m. lankėsi Šiaurės Amerikoje. Nuo 1893 m. iki 1910 m. buvo išleistos garsiausios rašytojo knygos: „Vinetu“, „Sidabro ežero turtai“, „Old Surehand“. K. Majus taip pat išleido poezijos, dramos knygų, autobiografinę knygą „Mano gyvenimas ir siekiai“, humoreskų, novelių. 1912 m. netikėtai mirė. Mirties priežastimi nurodoma širdies sustojimas, astma.

Įtaka ir atminimo įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

K. Majus laikomas labiausiai leidžiamu pasaulyje vokiečių kalba rašiusiu rašytoju. Daug jo kūrinių buvo ekranizuoti, sukurti scenoje, radijo vaidinimų arba komiksų formomis. Daug K. Majaus knygų buvo išversta į lietuvių kalbą (pirmasis kūrinys lietuviškai – romanas „Per dykumą“ buvo išleistas dar 1929 m.). Romanai leisti keliais leidimais. Rašytojo atminimui pagerbti veikia jo vardo draugija, Vokietijoje įsteigti keli K. Majaus muziejai, jo vardu (348 May) pavadintas vienas iš Asteroidų žiede skriejančių asteroidų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. May Karl (Karlas Majus). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008. 40 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]