Karl Lagerfeld

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.
Karl Lagerfeld (Monakas, 2005 m.)

Karlas Lagerfeldas (vok. Karl Otto Lagerfeldt (g. 1933 m. rugsėjo 10 d. Hamburge, Vokietijoje – m. 2019 m. vasario 19 d. Neuilly-sur-Seine, Prancūzijoje) – vokiečių drabužių dizaineris, menininkas ir fotografas, karjerą pradėjęs ir baigęs Paryžiuje. Dalyvavęs daugybėje įvairių su mada ir menu susijusių projektų, buvo geriausiai žinomas, kaip mados namų „Chanel“ vyriausiasis dizaineris ir kūrybos direktorius. Taip pat vadovavo italų mados namams „Fendi“.

Ankstyvoji jaunystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lagerfeldas gimė Hamburge, Vokietijoje. Jis tvirtino, kad gimė 1938 m., tačiau buvo pranešta, kad iš tikrųjų jis gimęs 1933 m. (remiantis vietiniu krikšto registru). Vokiečių laikraštis Bild am Sonntag taip pat patvirtino ankstesnę datą. Dabar pats Lagerfeldas tvirtina, kad niekas nežino jo tikrosios gimimo datos. Per interviu prancūzų televizijai jis sakė, kad gimė ne 1933 m. ir ne 1938 m. Jo vyresnioji sesuo Martha Christiane gimė 1931 metais. Lagerfeld’as taip pat turi ir vyresnę įseserę Thea iš jo tėvo ankstesnės santuokos. Jo tikroji pavardė yra Lagerfeldt (su t), bet jis pasikeitė į Lagerfeld, nes taip skamba komerciškiau.

Karlo tėvas yra iš Vladivostoko (Rusija), motina – iš Berlyno (Vokietija). Pats Lagerfeldas tvirtina, kad jo tėvas – švedas. Žurnalistė Alicia Drake nustatė, kad Karlo tėvas, Otto Lagerfeldt, kuris dirbo pristatančioje į Vokietiją kondensuotą pieną kompanijoje skirstytoju, taip pat buvo vokietis. Remiantis Drake Karlo, motina Elizabeth Balhmann buvo moteriško apatinio trikotažo pardavėja Berlyne, kur ji sutiko savo vyrą ir ištekėjo už jo 1930 metais.

Ankstyvoji karjera (Balmain ir Patou)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karlas Lagerfeldas persikėlė į Paryžių 1953 metais. Pradžioje dirbo piešėju madų namuose. Tuo metu madoje piešiniai buvo labiau vertinami, nei fotografijos. Karlas gali lengvai apibūdinti bet kokį drabužių stilių Europos istorijoje, pavyzdžiui, paaiškinti apykaklių stilius 1710 metais, naudotus Prancūzijoje. Tai jis pademonstravo Vokietijos televizijoje 1980 metais.

1955 metais, kai jam buvo 22-eji, Karlas buvo apdovanotas antrąja vieta kaip mokinys Pierre Balmain palto konkurse. Pirmąją vietą užėmė Yves Saint-Laurent. Po kelerių metų vienam reporteriui Lagerfieldas pasakė: „Aš laimėjau su paltu, bet iš tikrųjų paltus pats mėgstu kurti mažiausiai. Kas man tikrai patinka – tai mažos juodos suknelės“. Yves Saint-Laurent taip pat laimėjo ir suknelių konkurse. „Yves dirbo Dior. Kiti jauni žmonės dirbo Balenciaga (ispanų dizaineris ir mados namų įkūrėjas), kurį jie laikė Dievu, bet aš nebuvau toks sužavėtas“ – pareiškė jis 1976 metais.

1958 metais, trejus metus išdirbęs Balmain'ui, jis išėjo dirbti Jean Patou. Ten jis penkerius metus modeliavo po dvi aukštosios mados kolekcijas per metus. Jo pirmoji kolekcija buvo parodyta dviejų valandų pristatyme 1958 m. liepą. Ši pirmoji kolekcija buvo sėkmės nesulaukė. Carrie Donovan rašė: „Spauda nušvilpė kolekciją“. UPI pažymėjo: „Firmos naujasis dizaineris, 25-erių Rolandas Karlas pademonstravo kolekciją, kuri yra pabrėžtinų formų ir neturi nė pėdsako iš praeitų metų maišo“. Reporteris pasakė: „Kelios trumpos juodos kokteilinės suknelės buvo tokios atviros, kad kelios moterys reporterės net aiktelėjo“.