Karinės aeronautikos skyrius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Karinės aeronautikos skyrius (angl. Division of Military Aeronautics) – JAV karinės aviacijos organizacija JAV Ryšių korpuso sudėtyje, formaliai savarankiškai egzistavusi 1918 m. keturias dienas ir buvusi JAV karinių oro pajėgų atitikmeniu. Iki tol priklausė Ryšių korpuso Aviacijos sekcijai, po to – Armijos Oro tarnybai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karinės aeronautikos skyriaus vieta Jungtinių Amerikos Valstijų karinių oro pajėgų istorijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1918 m. buvo nutarta, kad Orlaivių gamybos valdyba (angl. Aircraft Production Board , po 1917 m. spalio 1 d. vadinta Orlaivių valdyba (angl. Aircraft Board) ir JAV Ryšių korpuso Aviacijos sekcija nesusidoroja su lėktuvų gamybos užduotimi siekiant 1918 m. vasarą Prancūzijoje suformuoti tinkamas kovines oro pajėgas. Prezidento V. Vilsono administracija ėmėsi pertvarkyti JAV karinės aviacijos valdymo struktūras. 1918 m. balandžio 24 d. Aviacijos sekcijai priklausęs Oro skyrius (iki 1917 m. spalio 1 d. buvęs Aviacijos sekcijos Aeronautikos skyrius, dar anksčiau buvęs JAV Ryšių korpuso Aeronautikos skyrius) buvo pervadintas į Karinės aeronautikos skyrių.

1918 m. gegužės 20 d. Įsaku Nr. 2862 Karinės aeronautikos skyrius karo laikotarpiui ir dar pusmečiui buvo iškeltas iš Ryšių korpuso Aviacijos sekcijos. Karinės aeronautikos skyrius paskirtas atsakingu už armijos aviacijos administravimą, apmokymą, orlaivių techninių charakteristikų derinimą, personalą ir infrastruktūrą. Vadovas buvo Karinės aeronautikos skyriaus direktorius (angl. Director of Military Aeronautics), tiesiogiai pavaldus Karo departamento sekretoriui Niutonui Beikeriui (Newton Baker). Tuometinę Orlaivių valdybą pakeitė Orlaivių gamybos biuras (angl. Bureau of Aircraft Production; BAP), kuriam vadovavo civilis direktorius Džonas Rajanas (John D. Ryan), ankstesnis tresto „Anaconda Copper“ prezidentas, balandžio 24 d. paskirtas orlaivių gamybos direktoriumi.

Performavimas į Oro tarnybą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po keturių dienų, 1918 m. gegužės 24 d., Karo departamentas apibrėžė Karo aeronautikos skyriaus ir Orlaivių gamybos biuro pareigas ir atsakomybę. Tai laikoma JAV Armijos Oro tarnybos įkūrimu. Nuo 1918 m. gegužės 24 d. iki 1919 m. kovo 19 d. Karinės aeronautikos skyrius buvo nominalios Oro tarnybos dalis. Pripažįstama, kad tuo metu Karinės aeronautikos skyrius ir Orlaivių gamybos biuras sudarė Oro tarnybą, tačiau Karo departamentas buvo nurodęs, kad Oro tarnybos direktorius nebus skiriamas, kadangi Orlaivių gamybos biuras yra savarankiškas. Karinės aeronautikos skyriaus direktorius veikė kaip Oro tarnybos direktorius, tačiau jis negalėjo kištis į orlaivių gamybos klausimus.

1918 m. rugsėjo mėnesį JAV Senatas baigė tirti ankstesnės Orlaivių valdybos veiklą. Kriminalinės veiklos neaptiko, tačiau buvo pranešta, kad buvo švaistomos lėšos, o orlaivių gamyba buvo labai uždelsta. Džonas Rajanas, kuris buvo ne tik Orlaivių gamybos biuro, bet ir ankstesnės Orlaivių valdybos vadovas, buvo paskiras Karo departamento sekretoriaus antruoju asistentu . Rugpjūčio 28 d. jis Karo departamento įsakymu buvo paskirtas ir Oro tarnybos direktoriumi. Karinės aeronautikos skyriaus ir Orlaivių gamybos biuro atskirumas pasibaigė, tačiau Dž. Rajanas leido šiems Oro tarnybos padaliniams veikti atskirai atsiskaitant jam. Atskirumas buvo oficialiai panaikintas 1919 m. kovo 19 d.

Pirmasis Karo aeronautikos skyriaus direktorius buvo generolas majoras Viljamas Kenlis (William L. Kenly), jo . Jo pavaduotojas buvo pulkininkas Henris Arnoldas (Henry H. Arnold), buvęs pavaduotoju ir ankstesnėje Aviacijos sekcijoje. 1919 m. kovo 6 d. Kenlis atgavo savo nuolatinį lauko artilerijos pulkininko laipsnį (iki tol turėjo laikinąjį generolo majoro laipsnį). Jo įpėdiniu buvo numatytas brigados generolas Viljamas Mitčelas (William L. Mitchell). Kovo 10 d. jis buvo paskirtas direktoriumi, tačiau devyniomis dienomis vėliau prezidentas V. Vilsonas sujungė Karinės aeronautikos skyrių ir Orlaivių gamybos biurą – paskyrė jiems bendrą Oro tarnybos viršininką. Karinės aeronautikos direktoriaus titulas liko daugiau formalus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Mortenson, Daniel R., "The Air Service in the Great War," Winged Shield, Winged Sword: A History of the United States Air Force Vol. I (1997), ISBN 0-16-049009-X
  • "2005 Almanac," Air Force Magazine, May 2005, Vol. 88, No. 5, the Air Force Association, Arlington, Virginia
JAV karinės aviacijos istorija
JAV Ryšių korpuso Aeronautikos skyrius · JAV Ryšių korpuso Aviacijos sekcija · Karinės aeronautikos skyrius · JAV Armijos Oro tarnyba · JAV Armijos Oro korpusas · JAV Armijos Oro pajėgos · JAV Karinės oro pajėgos