Karavankų automobilių tunelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Karavankės automobilių tunelis (vok. Karawankentunnel; slovėn. Predor Karavanke, Karavanški predor) – automobilių eismo tunelis, kertantis Alpių Karavankų kalnų grandinę ir jungiantis Austrijos ir Slovėnijos teritorijas. Tunelio ilgis yra 7864 m.

Tunelis pradėtas kasti 1986 m. ir atidarytas 1991 m. birželio 1 d. Jis jungia Austrijos Karavankų kelią (vok. Karawanken Autobahn) A11 nuo Filacho su Slovėnijos keliu A2, vedančiu nuo tunelio į Liublianą ir Kranį. Atidarius tunelį nebereikia važiuoti per istorines Loiblo (vok. Loibl, slovėn. Ljubelj) ir Vurceno perėjas (vok. Wurzen, slovėn. Korensko sedlo).

XX a. 8-tą dešimtmetį buvo planuota, kad tunelis bus dviejų vamzdžių (vienas dviejų eismo juostų vamzdis kiekviena kryptimi). Tačiau mažesnis, nei tikėtasi eismas planus pakoregavo, ir dabar tunelis tėra vieno vamzdžio (po vieną juostą abiem kryptimis).
Tunelį 1987–1991 m. Austrijos valstybės (atstovaujamos Karintijos žemės) užsakymu statė akcinė bendrovė Tauern Autobahn. Pradėjus eismą, tunelis buvo vienas saugiausių tunelių, aprūpintas saugos ir stebėjimo sistemomis: avariniais telefonais, dūmų jutikliais, video stebėjimo sistema, šviesinių eismo ženklų valdymo sistema, radijo ir telefonų ryšio stotimis, vėdinimo stebėjimo sistema ir smalkių jutikliais.

Praėjus mažiau kaip mėnesiui po atidarymo 1991 m. liepos pabaigoje, Dešimties dienų karo metu, tunelio Slovėnijos terminalas ir pasienio policijos postas ties Jesenicėmis buvo trumpam užimti Jugoslavijos liaudies armijos šarvuočių padalinio. Čia vyko trumpi, bet intensyvūs susirėmimai, kurių metu Jugoslavijos pajėgoms sraigtasparniais buvo permetami pastiprinimai. Pasienio postas susišaudymų metu buvo smarkiai apgadintas.

Už važiavimą Slovėnijos ir Austrijos autostradomis reikia mokėti, sumokėtą mokestį paliudija vinjetė. Papildomą mokestį ((dabar 6,5 euro už automobilį iki 3,5 tonos) ima už naudojimąsi tuneliu.

2007 m. pabaigoje Slovėnija prisijungė prie Šengeno zonos, todėl pasienio kontrolė nebeatliekama. Intensyvėjant eismui, ypač po 2011 m. birželio mėn. buvo atidarytas antras Tauerno automobilių tunelio vamzdis, tačiau vasaromis savaitgaliais ėmė susidaryti kamščiai. Vėl atsimintas planas tiesti antrąjį tunelio vamzdį.