Kantonas (heraldika)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sidabriniame lauke raudonas kantonas

Kantonas - paprastoji heroldinė figūra, kvadratas, mažesnis už ketvirtį, priekiniame (heraldiškai dešiniajame) viršutiniame kampe. Klasikinis kantonas užima dešinįjį trečdalį skydo galvos, o kadangi galva užima trečdalį skydo aukščio, vadinasi kantonas užima viršutinį priekinį skydo devintadalį.

Kai kurie heraldikos žinovai kantoną priskiria prie garbingųjų heroldinių figūrų. Kantonas yra trečdaliu sumažintas ketvirčio variantas. Anglijos heraldikoje yra buvę atvejų, kai kantonai ir ketvirčiai buvo neskiriami.

Kantono ribos būna tik tiesios. Kantonas paprastai būna tik virš heroldinių ar mobiliųjų figūrų.

Egzistuoja ir kairysis kantonas (angl. canton sinister) - kantonas viršutiniame kairiajame kampe. Kairysis kantonas buvo naudojamas William Wilde Lotter herbe.[1][2]

Tuščias kantonas D. Britanijos heraldikoje gali būti naudojamas kaip atskirties ženklas. Jis tuomet nėra kokio ypatingai garbingo poelgio ženklas, bet žymė, rodanti, kad skydo turėtojas yra kito kraujo. Vedęs vyras galėdavo priimti žmonos šeimos pavardę, kartu gaudamas iš karaliaus leidimą naudoti ir šios šeimos herbą, tačiau herbe turėdavo būti tuščias kantonas.

Kantonai dažnai būna vėlesnis priedas prie anksčiau buvusio herbo skydo. Dėl to kantonams paprastai negalioja taisyklė, draudžianti emaliui ribotis su emaliu, o metalui - su metalu.

Herbų su kantonais pavyzdžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „"South African Bureau of Heraldry: Application for Registration of Heraldic Representations and Objections Thereto, 10 November 2006“. Suarchyvuotas originalas 2011-06-29. Nuoroda tikrinta 2010-09-19.
  2. „"South African Bureau of Heraldry: Registration of Heraldic Representations, 27 July 2007"“. Suarchyvuotas originalas 2011-06-29. Nuoroda tikrinta 2010-09-19.