Kamusas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kamusas (rus. камус) – specialus kailis, kuriuo pakalamos slidės, kad būtų sumažintas slydimas atgal, ypač šliaužiant aukštyn įkalne. Taip pakaltas slides rusiškai vadina камусные лыжи (kamusinės slidės).

Kamusu pakaltomis slidėmis galima greitai šliuožti giliu puriu sniegu, paprastu žingsniu kilti į įkalnę (nereikia kilti „eglute“ ar „laipteliais“).

Kamusas – tai stangriaplaukė kailio dalis, nunerta nuo briedžio, elnio ar arklio kojų apatinės dalies. Medžiotojai paprastai teigia, kad arklio kamusas užtikrina greičiausią judėjimą, briedžio kamusas pats patvariausias, o šiaurinio elnio – pats tyliausias, nes šliaužiant negirgžda sniegas. Kamusui naudoja ir stirnų, kabargų, tauriojo elnio kojų kailį. Pakrantės rajonuose naudoja ir ruonių kailį.

Kamusui naudojamo kailio plaukai turi būti sugulę viena kryptimi. Odos sluoksnį nugramdo kuo ploniau, kad kamuso masė būtų kuo mažesnė. kamusą tvirtinant prie slidžių plaukų turi būti pakrypę tiesiai atgal, lygiagrečiai slidžių kraštams. Jei kamuso plaukai bus sugulę įstrižai, slidė slys kreivai. Kamusą prie slidžių prikala vinelėmis, prisiuva ar priklijuoja.

Kamusinių slidžių trūkumas – kailis primirksta vandens, ir slidės pasidaro labai sunkios. Todėl medžiotojai neretai daro kombinuotas slides – prie medžioklinių slidžių pliku apatiniu paviršiumi priklijuoja apie 8 cm pločio kamuso juostą. Tokios slidės irgi neslysta atgal, o sušlapusios nepasidaro pernelyg sunkios.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]