Kampilanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kampilanas (ilgesnis) ir du krisai
Kampilanas ir kalisas

Kampilanas – garsus ilgas Filipinų kalavijas, iki šiol dar naudojamas Filipinų musulmonų, ypač mėgstamas Maranao ir Maguindanao morų. Šis pavadinimas pačiai naudojamas visame salyne, patys kampilanai gana įvairios konstrukcijos.

Kampilanai būna vienašmeniai, 85–100 cm ilgio. Rankena paprastai gana ilga, kad atsvertų ilgą geležtę. Rankena dažnai iš tvirtos medienos. Gana būdinga rankenos forma – gardos skersinis ir buoželė primena pražiotus žvėries (krokodilo ar kitokio plėšrūno) nasrus. Kai kurių kampilanų rankenos turi kutus iš ožio plaukų.

Geležtė ties pamatu paprastai stora ir siaura, link galo platėja ir plonėja. Galas neretai dvišakas arba nugarėlė prie smaigalio turi priekin nukreiptą smaigalį. Dalis senovinių kampilanų turi sluoksninės sandaros geležtę – geležtės centrinis sluoksnis plieninis. Kai kurių senų kampilanų geležtės yra raštuotos, raštas susidaręs kalant geležtę. Gerai nukalta geležtė yra universali – ji lengvai nukerta galūnę, ja galima kapoti lianas ir krūmus džiunglėse.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuotraukos: