Kama (durklas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dagestanietis su kama

Kama – Kaukazo tautų durklas tiesia plačia apie 35 cm ilgio dviašmene geležte su grioveliu, be skersinio. Rankena viršuje ir apačioje platėja, sudarydama viršuje nežymią gardą, apačioje – buoželę. Geležtė primena škotiško dirko geležtę.
Rankena būna raginė, medinė ar kaulinė. Makštis dažniausia medinė, aptraukta oda ar apkaustyta metalu. Kamos paprastai gausiai inkrustuojamos, neretai – auksu ir sidabru, kartais – ir pusbrangiais akmenimis ar brangakmeniais.

Kamos tipo durklas

Rusiškai ir angliškai neretai vadinamas kinžalu (rus. кинжал, angl. kindjal, kinjal, kinjhal), bet tas pavadinimas nėra visiškai teisingas, kadangi rus. кинжал – bet koks durklas, o pats žodis kilęs, spėjama, iš tiurkų kalbų (pvz., tot. kandžar, azer. χandžar), kur reiškė įvairius durklus.
Pavadinimas kama kilęs iš adygų kalbos.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Senovinis šaltasis ginklas kama – Друзья :: Оружие :: Холодное :: Старинное :: Кама [1] Archyvuota kopija 2007-06-10 iš Wayback Machine projekto.
  • Kazokų durklai [straipsnyje aprašytos ir nuotraukose pateiktos kazokų gamintos kamos, vienoje nuotraukoje – bebutas] – Казачьи кинжалы [2]