Kamštinis šalmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kamštinis šalmas

Kamštinis šalmas, tropinis šalmas (angl. pith helmet, safari helmet, sun helmet) – lengvas šalmas, dažniausiai skrybėlės pavidalo, pagamintas iš kamščio (augalinės kilmės medžiaga) ir aptrauktas audiniu. Kamštiniai šalmai anksčiau buvo labai populiarūs tropikuose gyvenusių europiečių tarpe, dėl ko tokius šalmus vadina ir tropiniais šalmais. Šio šalmo paskirtis – saugoti galvą nuo saulės šviesos.

Labai dažnai tropinius šalmus gamindavo iš Indijoje augančio šiurkščiojo žibėtro (Aeschynomene aspera) arba žibėtro A. paludosa šerdies. Šis augalas Indijoje vadinamas sola, iš šio pavadinimo atsirado šalmo pavadinimai solar topee ir solar topi, kuriuose žodis solar reiškia ne 'saulės', o 'iš augalo sola '.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvieji kamštiniai šalmai jau buvo žinomi 1840 m., bet apie 1870 m. jie itin išpopuliarėjo kariškių, tarnavusių tropikuose buvusiose Europos kolonijose, tarpe. Kamštinių šalmų formai didelę įtaką padarė ką tik pasibaigusio Prancūzijos-Prūsijos karo metu išgarsėję smaiginiai šalmai. Spėjama, kad kitas įtakos turėjęs galvos apdangalas buvo filipiniškos skrybėlės salakotai.

Pradžioje kamštiniai šalmai būdavo daromi su mažu snapeliu priekyje ir mažu tokios pačios formos antsprandžiu gale, šalmas aptrauktas baltu audiniu, su audinio juosta apie šalmo viršų ir skylutėmis vėdinimuisi.
Kariniai kamštiniai šalmai dažniausiai priekyje turėdavo metalinį ženklą, o viršus galėjo būti papuoštas žalvariniu smaigaliu ar strypeliu su rutuliuku. Pasmakrės dirželis būdavo odinis ar žalvarinė grandinėlė.

Pagrindine šalmų medžiaga vėliau tapo kamštis (nebe šerdis, o žievės dalis). O dar vėliau ėmė gaminti šalmus(angl. sun helmet) nuo saulės iš presuotų plaušų.[1]

Kolonijinis laikotarpis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kamštiniai šalmai dabar labai asocijuojasi su Britų imperija, tačiau kamštinius šalmus naudojo visos kolonijų tuo metu turėjusios Europos valstybės. XIX a. 9-tą dešimtmetį kamštinius šalmus naudojo pietvakarių JAV naudojo net JAV kariuomenė.[2]

Kamštinius šalmus dėvėdavo Prancūzijos, D. Britanijos, Ispanijos, Portugalijos, Italijos, Vokietijos imperijos, Nyderlandų baltieji karininkai, vadovavę vietiniams kareiviams, taip pat šių valstybių tropinėse teritorijose dirbę civiliai valdininkai. Dalinių iš europiečių, veikusių tropikuose, kareiviai paprastai dėvėdavo kamštinius šalmus, nors karo veiksmų atveju juos dažnai pakeisdavo patogesnėmis ir sunkiau pastebimomis plačiabrylėmis skrybėlėmis.

Kamštiniai šalmai Didžiojoje Britanijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Home Service helmet su Karališkojo Elektros ir mechanikos inžinierių korpuso (Royal Electrical and Mechanical Engineers) emblema

Kamštinis smaiginis šalmas buvo naudojamas ne tropikuose, o pačioje Didžiojoje Britanijoje. Jis buvo kamštinis, aptrauktas tamsiai mėlynu audiniu, su bronziniu smaigaliu. Jis buvo sukurtas mėgdžiojant vokišką pikelhaubę, bet gana savitas. 1878 m. šis šalmas tapo Didžiosios Britanijos armijos šalmu ir buvo vadinamas Home Service Helmet (liet. tarnybos Tėvynėje šalmas), o 1881 m. panašų šalmą ėmė naudoti ir JAV. Britų armijoje šiuos šalmus iki 1902 m. nešiojo linijiniai pėstininkai, artileristai, pionieriai, o vėliau jie teliko paradinėje uniformoje.

Home Service Helmet iki šiol nešioja kai kurie Didžiosios Britanijos kariuomenės orkestrai, jis yra jų paradinės uniformos dalis.

Kamštiniai šalmai pasauliniuose karuose ir po jų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrojo pasaulinio karo laikų Vokietijos kariuomenės kamštinis šalmas

Anglų-zulų karo metu britų kareiviai savo kamštinius šalmus dažė arbata, kad įgautų slepiamąją spalvą. Netrukus chaki spalvos kamštiniai šalmai tapo uniformos dalimi.

Kamštinius šalmus Pirmojo pasaulinio karo metu plačiai naudojo Britų imperijos, Belgijos, Prancūzijos ir Vokietijos kolonijinės kariuomenės, besikovusios Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, taip pat Osmanų imperijos kariuomenė.

Antrojo pasaulinio karo metais kamštinius šalmus naudojo karšto klimato kraštuose veikę Europos šalių ir JAV ginkluotųjų pajėgų daliniai. Pvz., Šiaurės Afrikoje juos naudojo Italijos kariuomenė, Pietų Afrikos armijos ir aviacijos daliniai, Vokietijos Afrikos korpusas. Ramiojo vandenyno karo teatre juos, nors ribotai, naudojo JAV ir Japonijos kariuomenės.[3] Tuo metu JAV pavaldžių Filipinų armija ir žandarmerija nešiodavo kamštinius šalmus. Pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje JAV jūrų pėstininkai naudojo kamštinius šalmus, kuriuos vadino elephant hats ('dramblių skrybėlės').
D. Britanijos armija kamštinius šalmus nustojo naudoti 1948 m.

Etiopijos imperatoriškoji gvardija savo uniformoje šalmus išlaikė iki 1974 m., kai buvo nuverstas imperatorius Hailė Selasija (Haile Selassie). Korėjos kare dalyvavę Etiopijos imperatoriškosios gvardijos daliniai Korėjoje ne mūšio lauke nešiojo šiuos šalmus.

Civiliniai kamštiniai šalmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kamštiniai šalmai buvo tokie populiarūs, kad nuo XIX a. iki Antrojo pasaulinio karo galo tapo įprastiniu civilių europiečių ir amerikiečių galvos apdangalu tropikuose. Civiliniai šalmai buvo tokie patys kaip ir to meto kariniai šalmai, tačiau be emblemų. Juos nešiojo tiek vyrai, tiek moterys, tiek seni, tiek jauni, tiek oficialiuose renginiuose, tiek laisvalaikiu. Tuo metu buvo plačiai tikima, kad tokie šalmai būtini žmonėms iš Europos, kad išvengtų saulės smūgio, o vietiniai gyventojai per dešimtis kartų yra įgiję atsparumą kaitrai. Šiuolaikinė medicina teigia, kad plačiabryliai galvos apdangalai stiprioje saulėkaitoje labai naudingi bet kokios rasės žmonėms, nes saugo nuo perkaitimo ir odos vėžio.

Kamštiniai šalmai šiais laikais[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurės Vietnamo armijos (NVA) kamštinis šalmas, dėvėtas Vietnamo karo metu.

D. Britanijos jūrų pėstininkai (Royal Marines) vis dar nešioja baltus Wolseley tipo kamštinius šalmus su paradine uniforma. Šalmų modelis yra tas pats nuo 1912 m. Šalmai gaminami iš natūralaus kamščio, iš išorės aptraukti baltu audiniu. Papuošti žalvariniais rutuliuku viršuje, emblema priekyje ir pasmakrės grandinėle. Panašius šalmus paradinėse uniformose naudoja ir Tongos karališkoji gvardija, Monako kunigaikščio karabinieriai (Compagnie des Carabiniers du Prince), Šri Lankos policija. Filipinuose kai kurie ceremoniniai daliniai bei Tailando armijos Karališkoji gvardija dar dėvi kamštinius šalmus.

Britų diplomatai, generalgubernatoriai, gubernatoriai ir kolonijiniai valdininkai ilgai dėvėjo tradicinius baltus kamštinius šalmus su paradine uniforma, kol 8-tą ir 9-tą dešimtmečiais tokių šalmų naudojimo tradicija liovėsi. Iškilmės, žymėjusios 1997 m. D. Britanijos valdžios pabaigą Honkonge, galbūt buvo paskutinė proga, kur viešai buvo dėvimi balti kamštiniai šalmai kaip Britų imperijos simbolis.

Po Antrojo pasaulinio karo Vietnamo Viet Minio daliniai perėmė prancūziško stiliaus kamštinius šalmus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]