Kalvarijos Vasarinė sinagoga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kalvarijos Vasarinė sinagoga

Kalvarijos Vasarinė sinagoga arba Kalvarijos barokinė sinagoga – buvusi žydų sinagoga Kalvarijoje. Viena iš trijų pastatų Kalvarijos sinagogų komplekse (dar Kalvarijos Žieminė sinagoga ir Talmudo mokykla).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1713-aisiais karalius Augustas II Kalvarijos žydų kahalui suteikė tokias pačias teises, kaip ir kituose LDK miestuose, viena iš jų – pasistatyti sinagogą.[1]

Pastatyta XVIII a. II pusėje. Pastatas mūrinis, tačiau pastatytas pagal medinių sinagogų tradicijas. XX a. pr. Sinagoga buvo rekonstruota: nugriautos prie šonų prisišlieję moterų galerijos ir vakarinis priestatas, uždėtas naujas stogas, performuotas kai kurios angos, vyrų salėje įrengtas balkonas moterims, turintis atskirą įėjimą. Po šios rekonstrukcijos pastatas beveik nesikeitė iki mūsų dienų, bet ir nebuvo tvarkomas, todėl šiuo metu yra ypač prastos būklės.

Po 1981 m. apleista.[2]

Dabartinė būklė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sinagogos viduje išliko aron kodešas, nebėra stogo ir perdangos, aižėja ir byra archainis 200 metų senumo mūras, nuvirto viena iš bimos kolonų, sparčiai nyksta eksterjero formos.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Išskirtinė vieta Sūduvoje: vienintelis toks Lietuvoje sinagogų kompleksas ir išlikęs dvaras, davęs pradžią miestui“. Sūduvos gidas. Delfi. 2020-08-09. Nuoroda tikrinta 2024-03-12.
  2. „Kalvarijos sinagogų kompleksas“. pamatyklietuvoje.lts. Nuoroda tikrinta 2021 m. sausio 27 d..
  3. „Kalvarijos sinagogos – dylanti istorija“. bernardinai.lt. Nuoroda tikrinta 2021 m. sausio 27 d..