Kalnų slidinėjimo centras Kalita

Koordinatės: 55°31′33″š. pl. 25°07′29″r. ilg. / 55.5257°š. pl. 25.1246°r. ilg. / 55.5257; 25.1246
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

55°31′33″š. pl. 25°07′29″r. ilg. / 55.5257°š. pl. 25.1246°r. ilg. / 55.5257; 25.1246

Trasa
Rogės ir žiemai, ir vasarai
Sniego tvarkymo mašina

Kalnų slidinėjimo centras „Kalita“ (arba Kalitos kalnas) – aktyvaus turizmo, poilsio ir pramogų parko dalis Anykščiuose ant Kalitos kalno. Kalita – iš gretimų kalvų labiausiai išsiskirianti rytiniame miesto pakraštyje iškilusi kalva. Pramogų parkas įrengtas 2009 m.

Legenda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalitos kalnas minimas Antano Vienuolio padavimuose. Anot anykštėno rašytojo, ant Kalitos kalno kadaise buvo didelis turtingo ir galingo bajoro Nykščio dvaras, o kaimyninėse kalvose – jo saugoma Vorutos pilis. Ją užpuldavo ir susivaidiję Lietuvos kunigaikščiai, ir Livonijos ordino, Pskovo kunigaikščių būriai. Laikui bėgant pasibaigė ir Vorutos valdovo, bajoro Nykščio, giminė, jos garbė ir galybė. Bajoro Nykščio rūmų ant Kalitos nė griuvėsių nebeliko, tik tebestūkso Anykščių kalnuose vienišas kaip balnas dviem kuprom piliakalnis[1]

Žiemos trasa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalvų masyvas užima apie 500×300 m dydžio plotą. Slidinėjimo trasų ilgis – 250–350 m, aukščių skirtumas – 40 m. Aktyviam poilsiui žiemą čia parengiamos ir veikia įvairaus sudėtingumo (mėlynos, raudonos) kalnų slidinėjimo trasos ir sniego parkas snieglentininkams. Yra 4 slidininkų keltuvai. Tamsiuoju paros metu trasos apšviečiamos. Yra 6 sniego gaminimo patrankos, sniego lyginimo mašina. Teikiamos slidinėjimo instruktoriaus paslaugos vaikams ir pradedantiesiems.

Vasaros trasa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalitos kalnas yra ypatingas tuo, kad ant jo galima pramogauti ištisus metus – čia nuo 2009 m. veikia pirmoji Lietuvoje [2] vasaros rogučių trasa, įrengta vokiečių firmos „Josef Wiegand GmbH“. Tai puiki aktyvaus poilsio alternatyva visai šeimai. Anykščių trasa yra dvibėgė ir žymiai modernesnė negu vienbėgės. Be to, kalnas yra unikalus, turintis skirtingo nuolydžio atkarpas, kurios leidžia patirti įvairesnių pojūčių. Trasa galima leistis tiek vasarą, tiek žiemą. Oro sąlygos didelės reikšmės nesudaro. Svarbu, kad temperatūra būtų ne žemesnė kaip minus 10 laipsnių ir nebūtų konstrukcijų apledėjimo. Rogutės yra keliasdešimt metrų nuo slidinėjimo trasos. Pavargę slidininkai gali pailsėti ir slides pakeisti į rogutes.

Šio tipo vasaros rogučių trasa besileidžiant žemyn pačiam galima pasirinkti nusileidimo greitį. Rogutėse sumontuoti išcentriniai stabdžiai neleidžia važiuoti didesniu nei 40 km/h greičiu. Saugos diržai užtikrina papildomą saugumą. Pramoga yra saugi net ir nedideliems vaikams. Visą trasą nuolatos prižiūri ir reguliuoja keli darbuotojai. Į vienas rogutes lengvai telpa du suaugę žmonės. Nusileidus nuo kalno, net nereikia išlipti. Rogutės kartu su „ekipažu“ pakeliamos į kalną ir vėl galima leistis žemyn. Tai nusileidimą linksmaisiais kalneliais primenanti pramoga.

Atrakciono bendras ilgis yra 500 m., trasoje yra penki posūkiai, tramplinas ir kilpa. Ši trasa Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos pripažinta „Sėkmingiausiu 2009 metų turizmo infrastruktūros projektu“.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]