Kalijuga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Kali Juga)

Kalijuga (skr. कलियुग = IAST: Kaliyuga) – paskutinė pasaulio era (juga), nusakoma hinduizmo šventuosiuose tekstuose. Tai blogio demono Kalio viešpatavimo amžius. Pagal hinduistinę sampratą – dabartiniai laikai esti Kalijuga. Remiantis budistų ir indų kalendoriais Kalijugos pradžia kartais yra laikoma 3012 m. pr. m. e., kai baugėsi didysis „Mahabharatos“ karas. Tradiciškai skaičiuojama, kad Kalijugos trukmė 432 000 metų. Jos pabaigoje pasaulis sunaikinamas ir vėliau perkuriamas naujai (prasideda naujas jugų ciklas).[1]

Hinduistų tikėjimu Kalijuga yra žmonijos dvasinio nuosmukio laikotarpis, tamsieji amžiai, nutolimas nuo Dievo.

Mahabharatoje“ išminčius Markandėja nurodo tokius Kalijugos ženklus; panašūs ženklai atkartojami „Višnaus puranojeParašaros lūpomis:

  • Valdovai taps neprognozuojami, kels mokesčius, nebemokys žmonių dvasiškumo, nebegins jų. Žmonės pradės masiškai migruoti ieškodami kur kviečiai ir miežiai dera geriau.
  • Gobšumas ir rūstybė taps įprasti. Žmonės vieni kitiems atvirai reikš priešiškumą, dharma bus ignoruojama. Žmonės žudys vieni kitus be pateisinamos priežasties ir nematys tame nieko blogo. Geidulingumas taps įprastas, lytinis santykiavimas taps svarbiausia gyvenimo prasme, 13-16 metų mergaitės taps nėščiomis. Nuodėmės plis eksponentiškai, o dorovė palaipsniui išnyks. Žmonės prisiekinės tik tam, kad priesakus laužytų. Žmonės pripras prie nuodingų vaistų ir gėrimų. Darbas taps toks įtemptas, kad visi svajos iš jo kuo greičiau ištrūkti. Guru nebebus gerbiami, o mokiniai bandys juos sužeisti. Jų mokymai bus įžeidinėjami, o kama užvaldys visų žmonių protus.
  • Sausra ir badas viešpataus, žmonės valgys tik lapus, gumbus, nusususius vaisius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kali Yuga.0Bruce M. Sullivan. Historical Dictionary of Hinduism. The Scarecrow Press, 1997.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]