Kalcio acetatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kalcio acetatas – cheminis junginys, acto rūgšties kalcio druska. Formulė Ca(C2H3OO)2. Pagal IUPAC, sisteminis pavadinimas – kalcio etanoatas. Senesnis pavadinimas yra kalkių acetatas. Medžiaga labai higroskopiška, todėl įprasta forma – monohidratinė (Ca(CH 3COO)2•H2O, CAS [5743-26-0]).

   'Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus – stilius, sakinių struktūra.'
Jei galite, sutvarkykite.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalcio acetatas gaunamas kalcio karbonato (randamas kiaušinių lukštuose, ar įprastose karbonatų uolose, tokiose kaip kalkakmenis ar marmuras) reakcijoje su actu:

2CaCO3 + CH3COOH → Ca(CH 3COO)2 + 2H2O + 2CO2

Kadangi abu reagentai buvo žinomi jau seniai, junginys buvo pastebimas kristalų forma.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Sergant inkstų ligomis, fosfatų kiekis kraujyje padidėja (vadinama hiperfosfatemija), tai sukelia kaulų ligas. Kalcio acetatas jungiasi su fosforu maiste ir taip sumažina jo kiekį kraujyje. Šalutinis šio gydymo poveikis gali būti skrandžio negalavimai.
  • Kalcio acetatas naudojamas kaip maisto priedas, stabilizatorius, buferis ar konservantas, daugiausiai saldžiuose produktuose. Jis taip pat neutralizuoja fluoridą vandenyje.[1]
  • Kadangi kalcio acetatas yra pigi medžiaga, tai anksčiau buvo naudojamas kaip medžiaga acetonui gauti prieš sukuriant kumeninį procesą.[2] [3]
  • Prisotintas kalcio acetato tirpalas alkoholyje yra pusiau kietas, degus gelis, kuris yra labai panašus į „konservuoto karščio“ produktus, tokius kaip Sterno.[4]
    • Chemijos mokytojai dažnai demonstruoja vadinamąsias „Kalifornijos gniūžtes“ – kalcio acetato tirpalo ir etanolio mišinį[5]. Susidarantis gelis yra balkšvos spalvos ir gali būti formuojama kažkas panašaus į sniego gniūžtę.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Polymeric calcium phosphate cements: setting reaction modifiers
  2. Leo Frank Goodwin and Edward Tyghe Sterne (1920). „Losses Incurred in the Preparation of Acetone by the Distillation of Acetate of Lime“. Industrial & Engineering Chemistry. 12 (3): 240–243. doi:10.1021/ie50123a012.
  3. E. G. R. Ardagh, A. D. Barbour, G. E. McClellan, and E. W. McBride (1924). „Distillation of Acetate of Lime“. Industrial & Engineering Chemistry. 16 (11): 1133–1139. doi:10.1021/ie50179a013.{{cite journal}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  4. „Canned Heat“ at Journal of Chemical Education "Chemistry comes alive! " Archyvuota kopija 2008-10-03 iš Wayback Machine projekto.
  5. Chemistry Teaching Resources