Kainū

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kainū
Kainuu
Kajanaland
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Suomijos vėliava Suomija
Administracinis centras Kajanis
Savivaldybės 9
Gyventojų (2009) 83 400
Plotas 24 452 km²
Tankumas (2009) 3,41 žm./km²
Regioninis paukštis Sibirinis kėkštas
Regioninė žuvis Stinta
Regioninis augalas Erika
ISO 3166-2 FI-134
Tinklalapis kainuu.fi

Kainū (šved. Kajanaland) – Suomijos regionas, besiribojantis su Šiaurės Ostrobotnija, Šiaurės Karelija, Šiaurės Savonija ir taip pat rytuose su Rusija. Kainū – senovinėse norvegų sagose yra žinomas kaip Kvenlandas.

Kainū regiono sostinė yra Kajanis. Regione apytiksliai gyvena 85 000 gyventojų (2006), bet populiacija vis mažėja. Regiono gamtą sudaro kalvos apsodintos medžiais, ežerai ir didelės erdvės negyvenamo miško, kuris sudaro – 95 % regiono žemės. Regione vyrauja žemyninis klimatas.

Pirmieji Kainū gyventojai buvo samiai, kurie užsiimdavo žvejyba. 1600 metais Suomijos gubernatorius Per Brahe prižiūrėdavo Kainū regiono populiacijos augimą atleisdamas naujakurius dešimt metų nuo mokesčių. Kainū regionas turėjo būti apgyvendintas, nes iš rytų jiems grasindavo Rusija. Daugiausia emigrantų buvo iš Savonijos, nes Kainū tarmė buvo labai panaši į Savonijos tarmę.

Savivaldybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kainū savivaldybės:
1. Kajaani
2. Vaala
3. Paltamo
4. Ristijärvi
5. Sotkamo
6. Kuhmo
7. Suomussalmi
8. Hyrynsalmi
9. Puolanka

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • [1] – Portalas
Suomijos regionai
Alandai · Kainū · Kiumenlaksas · Lapija · Peijenės Hemė · Pietų Karelija · Pietų Pohjanma · Pietų Savas · Pietvakarių Suomija · Pirkanma · Pohjanma · Satakunta · Šiaurės Karelija · Šiaurės Pohjanma · Šiaurės Savas · Ūsima · Vidurio Hemė · Vidurio Pohjanma · Vidurio Suomija