Kadruočių dailininkas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„George and the Dragon“ animacijos kadruotės

Kadruočių dailininkas – specializacija animacijos ir kino industrijoje, kurios atstovas kuria kadruočių (angl. storyboard) prezentacijas. Kadruočių dailininkai taip pat kuria reklamos, teatro, verslo ir vaizdo žaidimų industrijose.

Kadruočių dailininkui pagrindiniai reikalavimai yra greitai ir kokybiškai vizualizuoti pasakojimą popieriaus lape bet kuriuo metu. Paprastai pats populiariausias įrankis dailininkui yra pieštukas ar markeris ir popierius lapas, bet paskutiniu metu vis daugiau šios profesijos atstovų pereina dirbti su skaitmeniniais įrankiais. Programinės įrangos, kuriomis naudojasi dailininkai, pavyzdžiai būtų „Adobe Flash“ ir „Photoshop“, tai pat yra programų, kurios skirtos skaitmeninei kadruočių kūrybai. Jauniausieji profesijos atstovai tai pat sėkmingai naudoja fotografijas norėdami sukurti išankstinę vizualizaciją.

Kadruočių dailininkai skirtingose industrijose gali būti vadinami šiek tiek kitaip. Iliustratorius ar koncepcijų dizaineris reklamoje, kinematografijos dailininkas vaizdo žaidimų industrijoje. Kadruočių dailininkai industrijoje dažnai būna laisvai samdomi darbuotojai (angl. freelancer).

Plačiausiai paplitusios dailininkų naudojamos paišymo programos yra „Corel Painter“, „Adobe Photoshop“, Krita. Dauguma šios profesijos pradedančiųjų dailininkų renkasi šį paišymo būdą dėl paprastumo ir greitumo, kuris yra vienas pagrindinių kadruočių dalininko prioritetų. Paišymui naudojamos grafinės planšetės, iš kurių plačiausiai žinomos „Wacom[1] gamybos.

Kadruočių dailininkų pareigos skirtingose industrijose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Reklamos industrijoje kadruočių dalininkas dažniausiai yra atsakingas už reklaminės koncepcijos sukūrimą TV reklamai, ar paprasčiausiai už reklamos agentūros pateiktos koncepcijos vizualizavimą, kuriuo būtų galima sudominti klientus pirkti. Tai gali būti bendradarbiavimo tarp agentūros ir klientų pradžioje, norint laimėti užsakymą, arba jau išankstinės produkcijos stadijoje, koreguojant koncepciją norint, kad reklama maksimaliai atitiktų kliento reikalavimus. Kadruočių dalininkas naudingas dėl keleto priežasčių. Pirmiausia dailininkas pateikia išankstinę koncepcijos vizualizaciją, kuri sumažina potencialią tikimybę, kad reklamos agentūra ne taip interpretuos užsakymą. Antra, klientai susipažinę su išankstine vizualizacija gali aktyviai dalyvauti sprendžiant, kaip turėtų atrodyti galutinis produktas.
  2. Kino filmų industrijoje kadruočių dailininkas samdomas pačioje projekto pradžioje. Jis yra atsakingas už kino projekto vizualizaciją, taip padėdamas režisieriui kiek galima geriau nuspręsti, kaip geriausiai perteikti pasakojimą. Dar XX a. 5-ame deš. pastebėjus kaip kadruočių sudarymas padeda koordinuoti filmavimą ir sutaupyti milžiniškas sumas, didelio biudžeto filmai šiandien retai apsieina be kadruočių dailininkų. Kadruočių dailininkai taip pat kartais samdomi norint vizualizuoti kai kurias scenas iš scenarijaus, taip tikintis lengviau pritraukti finansavimą.
  3. Animacijos industrijoje kadruočių dailininkai yra vieni svarbiausių komandos narių. Animacijos gamyba negali prasidėti tol, kol kadruočių prezentacija nebus patvirtinta režisieriaus.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.wacom.eu/index2.asp?lang=en&pid=19 „Wacom“ oficialus tinklalapis su grafinėmis planšetėmis

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]