Kabinetinis peilis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Voko atplėšimas kabinetiniu peiliu
Tai maketavimo peiliai, ne kabinetiniai peiliai

Kabinetinis peilis, popieriaus peilis – peilis, skirtas naudoti kabinete sulenktų popieriaus lapų pjaustymui (ir tikrųjų tai plėšimo būdas), vokų atplėšimui.

Popierius pjaustomas ir specialių įrankiu su keičiamomis nulaužiamomis geležtėmis, kuris vadinamas maketavimo peilis, tačiau kartais vadinamas ir popieriaus peilis.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kabinetiniai peiliai paprastai padaryti iš vieno medžiagos (medienos, plastiko, rago, kaulo) gabalo, iš jo suformuota tiek tokio peilio geležtė, tiek rankena. Ašmenys būna negaląsti, bet pakankamai ploni, kad būtų galima pjauti sulenktą popierių. Geležtės smaigalys gali būti gana bukas, svarbu, kad jį eitų užkišti į užklijuoto voko plyšį, kad voką būtų galima atplėšti.

Kai kurie kabinetiniai peiliai savo sandara ir išvaizda gali atitikti darbinius [1] ar kovinius peilius. Tai ypač būdinga suvenyriniams kabinetiniams peiliams, kurie savo išvaizda gali priminti kalavijus ir kitokius geležtinius ginklus.

Knygų pjaustymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Seniau tokius peilius naudodavo nevartytų knygų lapų pjaustymui. Pagal vieną ankstesnių knygų minkštais viršeliais spausdinimo būdų jų lapai būdavo taip įrišami, kad lapai vartymo krašte likdavo sujungti, todėl norint skaityti tuos lapus tekdavo atskirti vieną nuo kito sulenkimo vietoje. Tam ir buvo naudojami kabinetiniai peiliai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kabinetinis peilis 'Хранитель' (2005г)