Kabiauodegė palminė angis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bothriechis schlegelii
Kabiauodegė palminė angis (Bothriechis schlegelii)
Kabiauodegė palminė angis
(Kahuitos nacionalinis parkas
Kosta Rika)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Ropliai
( Reptilia)
Būrys: Žvynaropliai
( Squamata)
Pobūris: Gyvatės
( Serpentes)
Šeima: Angys
( Viperidae)
Pošeimis: Duobagalvės angys
( Crotalinae)
Gentis: Palminės angys
( Bothriechis)
Rūšis: Kabiauodegė palminė angis
( Bothriechis schlegelii)
Binomas
Bothriechis schlegelii
Berthold, 1846

Kabiauodegė palminė angis (Bothriechis schlegelii) – palminių angių (Bothriechis) genties nuodinga gyvatė, sutinkama Centrinėje ir Pietų Amerikoje. Maža, gyvenanti medžiuose, labai spalvinga, turinti charakteringus antakinius žvynus virš akių. Labai dažnai laikoma zoologijos soduose. Lotyniškas pavadinimas suteiktas vokiečių ornitologo Hermann Schlegel garbei. Jokie porūšiai šiuo metu nepripažįstami.

Fizinės charakteristikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai palyginti maža gyvatė, retai užauganti ilgesnė nei 75 cm ilgio. Patelė didesnė už patiną. Turi plačią, trikampio formos galvą ir vertikalius akių vyzdžius. Kaip ir visos angys, kabiauodegė palminė angis viršutiniame žandikaulyje turi dideles iltis, užsilenkiančias atgal, kol nenaudojamos, taip pat šiluminius jutiklius abiejose galvos pusėse tarp akių ir šnervių.

Ši gyvatė būna įvairių spalvų, įskaitant raudoną, geltoną, rudą, žalią, rožinę, taip pat įvairias šių spalvų kombinacijas. Dažnai ji dar turi juodų arba rudų taškelių.

Geografinis paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jos yra paplitusios pradedant pietine Meksika (Čiapo valstijos šiaurinė dalis), visoje Centrinėje Amerikoje, iki Pietų Amerikos šiaurinės dalies Kolumbijoje ir Venesueloje. Gyvena miškuose nuo jūros lygio iki 2640 m virš jūros lygio.

Aplinka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Renkasi drėgnuosius atogrąžų miškus, mažesniame aukštyje su tankia lapija, paprastai netoli nuo nuolatinio vandens šaltinio.

Elgsena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kaip ir dauguma palminių angių genties gyvačių, kabiauodegė gyvena medžiuose ir turi labai kibią uodegą. Tai dažniausiai naktinis gyvūnas, mintantis mažais graužikais, varlėmis, driežais ir mažais paukščiais. Ši gyvatė nėra agresyvi, tačiau erzinama gali pulti.

Ji kantriai laukia savo aukos, kartais pasirinkdama specialias pasalos vietas ir sugrįždama į jas kiekvienais metais pavasarį paukščių migracijos metu. Moksliniai tyrimai parodė, kad kabiauodegė palminė angis laikui bėgant išmoksta taikliau atakuoti.[1] Kartais ši gyvatė, ypatingai jaunesnio amžiaus, potencialias aukas prisivilioja apgaulingai krutindama uodegos galiuką.


Dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Palminės angys yra gyvavedės, atsivedančios vidutiniškai 10-12 jauniklių kasmet.