Kašėtų gyvenvietės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kašėtų gyvenvietės – akmens amžiaus stovyklų ir gyvenviečių grupė Varėnos rajono savivaldybės teritorijoje, prie Kašėtų (Kaniavos seniūnija) kaimo, ant Ūlos ir Uosupio krantų, prie Bliūdelio ir Mačiulos ežerų.

Tyrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XIX a. pab. – XX a. pr. Vandalinas Šukevičius gyvenvietėse surinko archeologinių radinių, kurių daugumą (925) padovanojo Vilniaus mokslo bičiulių draugijai, kitus perdavė Ermitažui (Sankt Peterburgas) ir Lenkų mokslų akademijai. 19531960 m. Istorijos instituto archeologinės ekspedicijos (vadovė Rimutė Rimantienė) yra surinkusios IX–I tūkstantmečio pr. m. e. radinių nuo vėlyvojo paleolito iki bronzos amžiaus: gremžtukų, rėžtukų, strėlių antgalių, peilių, kirvelio tipo dirbinių, puodų šukių liekanų, titnago nuoskalų, skelčių ir skaldytinių.

Išskirta daugiau, kaip 20 pavienių akmens amžiaus stovyklaviečių ir gyvenviečių. Paleolito dirbiniai priskiriami Pabaltijo Madleno kultūrai, Svidrų kultūrai ir hibridinėms kultūroms, mezolito ir neolito – Nemuno kultūrai ir virvelinės keramikos kultūrai. Radinius, surinktus 1953–1960 m. ir V. Šukevičiaus perduotus Vilniaus mokslo bičiulių draugijai, saugo Lietuvos nacionalinis muziejus.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rimutė RimantienėKašėtų gyvenvietės. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 543 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]