Juozapas Lideikis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Juozapas Lideikis (1858 m. gruodžio 12 d. Gruzdžiuose – 1898 m. rugsėjo 27 d. Suginčiuose) – kunigas, poetas, draudžiamosios lietuviškos spaudos platintojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokėsi Gruzdžių pradinėje mokykloje, 18711877 m. Šiaulių gimnazijoje. Neturėdamas lėšų toliau mokytis, buvo išvykęs į Rusijos miestus Vologdą, Jaroslavlį (buvo girdėjęs, kad ten nereikia mokėti už mokslą). Po metų grįžo į Lietuvą. Įstojo į Kauno kunigų seminariją. Čia lietuvių kalbos mokėsi iš Antano Baranausko. 1883 m. baigė seminariją ir paskirtas vikaru į Šėtą. 18921894 m. dirbo Žagarėje.

Švietėjiška veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Palaikė ryšius su knygnešiu kunigu Marcijonu Jurgaičiu. Iš jo gaudavo ir platindavo „Šviesą“, „Žemaičių ir Lietuvos apžvalgą“ ir kitus spaudinius. Vėliau perkeltas vikaru į Suginčių filiją. Bendradarbiavo „Aušroje“, rūpinosi jos platinimu. 1884 m. (slapyvardžiu J. Mažuolis) „Aušroje“ paskelbė korespondenciją iš Ukmergės apylinkės. Rašė eilėmis ir proza. Sukūrė pasakėčių (išliko aštuonios: „Katilas ir puodas“, „Bitelė“, „Piemuo ir skruzdės“ ir kt.),[1] kurių keletas Aldono slapyvardžiu buvo išspausdinta „Tėvynės sarge“, kitos liko rankraštyje. Spausdino kūrinėlius ir kitus laikraščiuose. Pirmąsias lietuviškas giedamas mišias, parengtas kunigo Andriaus Dambrausko (gaidos – vargonininko Juozo Kalvaičio), 1886 m. išspausdino savo lėšomis Tilžėje.

Atmintinos vietos ir paminklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kapas ir antkapinis paminklas Suginčių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios šventoriuje. Užrašas: „Čia ilsisi kūnas… Juozapo Lideikos dirbusio dėl žmonių labo pagal išgales".

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Molėtų savivaldybė - Suginčių“. moletai.lt. 2016-03-25. Suarchyvuota iš originalo 2013-08-25. Nuoroda tikrinta 2016-04-27.