Jumos dykuma

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jumos dykuma (angl. Yuma desert) – Sonoros dykumos dalis pietvakarių JAV ir šiaurės vakarų Meksikoje, Salton sea ežero baseine. Dalis dykumos apaugę reta augmenija, dalyje yra smėlio kopos. Per metus joje išlyja vidutiniškai mažiau kaip 200 mm kritulių, todėl tai viena sausringiausių Šiaurės Amerikos dykumų. Žmonių apgyvendinta retai. Didžiausias miestas – Juma (Arizona), ant Kolorado upės kranto, netoli sienos su Kalifornija.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jumos dykuma apima žemesniuosius Arizonos pietvakarinio kampo rajonus, driekiasi į vakarus linko Kolorado upės. Kitoje upės pusėje Kalifornijoje yra Low Desert rajonas (irgi Sonoros dykumos dalis), dar vadinamas Kolorado dykuma (angl. Colorado Desert). Nors abu regionus skiria tik Kolorado upė, yra daug augalų ir gyvūnų rūšių, kurios gyvena tik vienoje upės pusėje. Pvz., kaktusai didžioji karnegija (Carnegiea gigantea) auga tik rytiniame krante.
Jumos dykuma taip pat apima ir smėlėtas vakarinės Sonoros lygumas, einančias iki Kalifornijos įlankos. Stambiausia dykumos upė yra Gila (Arizona). Dykumoje yra JAV gamtos paminklas ir UNESCO biosferos rezervatas Organ Pipe Cactus National Monument, vienintelė vieta, kuriame auga kaktusai Stenocereus thurberi, vadinami „vargonų vamzdžiais“ (angl. Organ Pipe Cactus). Šioje dykumoje taip pat yra ir du draustiniai – Kofa National Wildlife Refuge ir Cabeza Prieta National Wildlife Refuge.

Piečiau Arizonos Jumos dykumos šiaurinėje Meksikoje yra Pinacate ugnikalnių sritis ir biosferos rezervatas, dalis Gran Desierto de Altar dykumos, kurie yra pietinė Jumos dykumos dalis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]