Mobilumo sunaikinimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Judrumo sunaikinimas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
JAV tankas M4 Sherman nutrauktais vikšrais

Mobilumo sunaikinimas (angl. mobility kill, M-kill) – antžeminės mašinos pažeidimas, dėl kurio ji negali judėti, tačiau įgula dar gali naudoti mašinos ginklus. Šis terminas paprastai naudojamas kalbant apie tankus ir kitas kovos mašinas, kai pažeidžiami jų varikliai, pavaros, vikšrai ar ratai, dėl ko mašina nebegali važiuoti.
Paprastai tokia mašina šaudyti dar gali, tačiau dėl nejudrumo paprastai tampa nejudančiu taikiniu, dėl ko šansai būti visiškai sunaikintai labai padidėja, todėl įgulos tokias mašinas dažniausiai palieka. Pasibaigus mūšiui (o kartais – ir mūšio metu) tokios mašinos paprastai gali būti evakuotos ir suremontuotos.
Šis sunaikinimas žymiai nuostolingesnis mūšį pralaiminčiai pusei, kadangi ji negali evakuoti ir suremontuoti savo sugadintos technikos. Tuo tarpu laiminti pusė kai kuriais atvejais gali net išlošti – jai lieka priešininko apgadinta technika, ir jų technikos kiekis po mūšio gali net padidėti (jei abu priešininkai naudoja vienodą karinę techniką ar techninė politika leidžia naudoti trofėjinę techniką).

Karo metais daug tankų būdavo taip sunaikinti, nors tas sunaikinimas sąlyginis – pasibaigus degalams ar dėl atsarginių dalių stygiaus jie likdavo priešininkams. Tokius nuostolius Vokietijos-TSRS karo pirmoje pusėje dažniau patirdavo Raudonoji Armija, o vėliau – Vermachtas.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]