Juan José Pérez Hernández

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Chuanas Chosė Peresas Ernandesas (Juan José Pérez Hernández; g. ~1725 m. – m. 1775 m. lapkričio 3 d.) – ispanų keliautojas, pirmasis europietis, pasiekęs dabartinės Kanados pietvakarius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Maljorkoje. Tarnavo kapitonu Ispanijos laivyne, žymiajame Manilos galeonų maršrute tarp Meksikos ir Filipinų. 1768 m. buvo priregistruotas San Blaso uoste (Naujoji Ispanija), gavo ensaino laipsnį.

Dar Vaskas Nunjesas de Balboa visą vakarinę Amerikos pakrantę buvo paskelbęs Ispanijos valda, tačiau ispanai nesisikubino ištyrinėti jos atšiaurių sričių. Tačiau XVIII a. rusų ir britų ekspedicijoms pradėjus lankytis Aliaskos pakrantėse, ispanai susirūpino įtvirtinti savo pretenzijas. 1774 m. Naujosios Ispanijos vicekaralius Antonijus Marija Bukarelis i Ursua surengė ekspediciją, kuriai paskyrė vadovauti Chuaną Peresą. Ekspedicijos tikslas buvo pasiekti 60° šiaurės platumą, rasti galimas rusų ir britų kolonijas ir jas paskelbti Ispanijos valda.

1774 m. liepą Peresas pasiekė Karalienės Šarlotės salas, tačiau dėl maisto trūkumo ir blogos jūreivių sveikatos pasuko atgal. Pakeliui ekspedicija užsuko į Nutkos užutėkį Vankuverio saloje, ten užmezgė prekybą su vietiniais. Keliautojai taip pat išvydo Olimpo kalną, kurį jie pavadino Cerro Nevado de Santa Rosalía. Rugpjūtį Peresas grįžo į San Blasą.

1775 m. keliautojas dalyvavo Bruno de Hesetos ir Chuano Fransisko de la Bodegos ekspedicijoje kaip laivo vairininkas. 1775 m. lapkričio 3 d. žuvo ekspedicijai grįžtant, atkarpoje tarp Monterėjaus ir San Blaso. Palaidotas jūroje.

Chuano Pereso garbei pavadintas užutėkis Morsbio saloje (Haida Gvai).