Josvainių Visų Šventųjų bažnyčia

Koordinatės: 55°14′45″š. pl. 23°49′53″r. ilg. / 55.245962°š. pl. 23.831395°r. ilg. / 55.245962; 23.831395
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

55°14′45″š. pl. 23°49′53″r. ilg. / 55.245962°š. pl. 23.831395°r. ilg. / 55.245962; 23.831395

Josvainių Visų Šventųjų bažnyčia
Vyskupija Kauno
Dekanatas Kėdainių
Savivaldybė Kėdainių rajonas
Gyvenvietė Josvainiai
Adresas Gojaus g. 4
Statybinė medžiaga mūras
Pastatyta 1903 m.
Stilius neogotika

Josvainių Visų Šventųjų parapijos bažnyčia – mūrinė bažnyčia Josvainių miestelyje, Šušvės kairiajame krante.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Josvainių dvare XVI a. buvo koplyčia. Klebono Motiejaus Kobilinskio rūpesčiu 1590 m. pastatyta medinė bažnyčia (konsekruota 1604 m.). Jai dovanoti Juodkaimių, Kunionių ir Macelių kaimai (30 valakų). Kanauninkas M. Kobilinskis iškėlė daug bylų evangelikams reformatams, reikalaudamas grąžinti bažnyčias. Manoma, kad bažnyčia 1655 m. buvo sunaikinta, nes tik 1665 m. konsekruota. 1818 m. bažnyčiai pakeisti sienojai, 1855 m. – pristatytos dvi šoninės koplyčios, 1858 m. – pastatyta mūrinė koplyčia.

1897 m. patvirtintas naujos mūrinės bažnyčios projektas (archit. Florianas Vyganovskis; jis prižiūrėjo ir statybą). Bažnyčia pradėta statyti 1898 m. Altorius 1905 m. darė A. Zaborskas, bažnyčią 1907 m. dekoravo Petras Vaitkevičius. Žemaičių vyskupas Pranciškus Karevičius 1920 m. ją konsekravo. 19101914 m. veikė Lietuvių katalikų blaivybės draugijos skyrius, kuris 1913 m. Josvainiuose surengė pirmą viešą lietuvišką vaidinimą.

19121915 m. čia vikaraujant kunigui Adomui Vilimavičiui-Vilimui, parapija tapo lietuviškesnė. Kunigas Pranciškus Vasiliauskas po 1920 m. įsteigė pavasarininkų judėjimą, nupirko jiems orkestro instrumentus, pastatė parapijos salę, įruošė senelių prieglaudą, įsteigė Blaivybės ir kitas organizacijas, rėmė smulkaus kredito, pieninės steigimo darbus. Bendradarbiavo spaudoje.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ši didelė mūrinė kryžminio plano bažnyčia yra neogotikinio stiliaus. Ji stovi galu į Šušvės upę, kur vandeny atsispindi visu aukščiu. Tarp dviejų fasadinių bokštų iškyla trikampis frontonas, suskaidytas į daug siaurų nišų. Viršutinis bokštų tarpsnis yra aštuoniasienis su žemais įžambiais kontraforsais ir aštuoniais trikampiais frontonėliais. Virš arkinio portalo matomas dar didesnis trijų dalių langas su bendra apjungiančia arka. Fasado ir šoninių sienų kontraforsai laiptiškai siaurėja. Sienų paviršiai plytiniai, netinkuoti. Transeptų stogai nuolaidūs, valminio tipo, lydaus aukščio su vidurine nava.

Kristaus ir Marijos skulptūros

Aukšti navų skliautai sujungti smailiomis arkomis, suskaidyti nerviūromis. Piliastrai ir pilioriai padabinti siauromis kaneliūromis. Tai yra vertikalūs grioveliai, būdingi gotikos stiliui. Sudaro lengvą, grakštų įspūdį sunkioje mūro statyboje. Didysis altorius gotiškai išpuoštas statulomis, drožiniais ir pinakliais.

„Betleikos“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Josvainietis rašytojas Česlovas Grincevičius apie Josvainų bažnyčią rašo (ML II, 402 psl.):

Verta paminėti vieną nežinia iš kur pasisavintą ar pačių josvainiečių išradimą, kitur Lietuvoje neužtiktą - tai savotiški judomieji paveikslai bažnyčioje, prie Kristaus karsto, Didįjį Penktadienį, Didįjį Šeštadienį iki Velykų ryto. Lempos, šilumos veikiamos, sukdavosi tam tikra lengvos skardos spyruokle, vadinama „aitvaru“, kartu sukdama ir maždaug metro skersmens lanką, ant kurio būdavo pritvirtintos iš kartono iškirptos figūros, vaizduojančios Kristaus kančią. Lempa su „aitvaru“, lanku ir figūromis būdavo už uždangos paslėpta ir tik toj uždangos išpjauta kiaurymė, kurioje įstatytas matinis stiklas. Ta pati lempa, kuri sukdavo „aitvarą“, apšviesdavo iš kitos pusės ir tąjį stiklą, o besisukančios, judančios ant lanko kartono figūros praslinkdavo, praeidavo, mesdamos šešėlį ant stiklo. Viskas būdavo gana aukštai iškelta ir iš bažnyčios visur gerai matoma,- darydavo didelį įspūdį. Visų akys tik ir būdavo įsmeigtos į juodus šešėlius, kur būdavo čia Nukryžiuotasis, čia čia žmonių grupės, čia kančios įrankiai, gaidys ant tvoros ir kt. Vietiniai žmonės tą išradimą ilgai vadino nevisiškai vykusiu „Betleikos“ vardu; vėliau duotas Pasijos vardas…


Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]