Jonas Pakalniškis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jonas Pakalniškis
Gimė 1915 m. sausio 1 d. (109 metai)
Kaune
Veikla kunigas, vargonininkas ir chorvedys

Jonas Pakalniškis (1915 m. sausio 1 d. Kaune) – kunigas, vargonininkas ir chorvedys.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo vaikystės mėgo muziką. Pirmąsias muzikos žinias gavo mokydamasis Švėkšnos gimnazijoje iš muzikos mokytojo K. Žuko, dainavo chore ir skambino gitara orkestrėlyje. Vėliau skambinti fortepijonu ir vargonuoti mokėsi pas Veiviržėnų vargonininką V. Krasauską.

Studijuodamas Kauno kunigų seminarijoje, Kauno konservatorijoje pas J. Rajauskaitę-Petrauskienę mokėsi skambinti fortepijonu, pas J. Žuką – vargonuoti.

1939 m. birželio 3 d. Kauno Bazilikoje įšventintas į kunigus. 19401942 m. vargonininkavo Pagirio parapijoje.

Pasitraukęs į Vokietiją, 1945 m. įstojo į Georgo Frydricho Hendelio konservatoriją Miunchene, kur dvejus metus mokėsi vargonuoti ir kitų muzikos disciplinų. 19451947 m. vargonininkavo lietuvių parapijoje.

1947 m. atvyko į JAV ir pradėjo dirbti klebonu Apreiškimo lietuvių parapijoje Brukline. Ten sutikęs buvusį savo mokytoją, vargonų virtuozą J. Žuką, vėl pas jį tęsė vargonų studijas. Apreiškimo parapijoje apie septynerius metus vargonininkavo ir vadovavo chorui, taip pat dirbo ir su vaikų choru. Iš Čikagos atvykus Vladui Baltrušaičiui ir perėmus chorą, J. Pakalniškis liko akompaniatoriumi. Taip pat vargonuodavo Viešpaties Jėzaus Atsimainymo lietuvių parapijoje Maspethe, NY. Priklausė ALRK Vargonininkų sąjungai, buvo jos dvasios vadas, paskirtas didžiausios Niujorko apylinkės lietuvių parapijos klebonu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.