Jonas Ivanas Chodkevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jonas Ivanas Chodkevičius
Chodkevičiai
Herbas "Koscieša"
Herbas "Koscieša"
Gimė apie 1420 m.
Mirė 1485 m. (~65 metai)
Tėvas Chodka Jurgaitis
Sutuoktinis (-ė) Jaunutė Agnetė Bielskytė
Vaikai Aleksandras Chodkevičius,
Agripina Chodkevičiūtė,
Jakumilė Chodkevičiūtė

Jonas Chodkevičius (Katkevičius, Katkus, lenk. Ivan Chodkiewicz, apie 1420 m. – 1485 m.) – Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės karinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Lietuvos bajorų Chodkevičių giminės. Giminės pradininko Chodkos sūnus, brolis Povilas Chodka. Orientuodamasis į Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero politiką ir stengdamasis nebloginti santykių su gudais ir lietuvių diduomene iškilo į didikus.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vedęs Gediminaičio Jono Bielskio dukterį Jaunutę Agnietę Bielskytę susigiminiavo su kunigaikščiais Alšėniškiais ir Bielskiais. Sūnus Aleksandras Chodkevičius, dukros – Agripina Chodkevičiūtė-Zaslavskienė ir Jakumilė Chodkevičiūtė (mirė turkų nelaisvėje).

Darbai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sutelkė savanorius ir etmono pareigose talkino Lenkijos karaliui ir Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Kazimierui per 1458 m. ir 1466 m. karus su kryžiuočiais Choinicės ir 1474 m. – su vengrais, nors Lietuvos Ponų taryba šiems karams nepritarė. Dėl to Kazimiero remiamas iš didžiojo kunigaikščio maršalkos ir Lydos vietininko (14701477 m.) pareigų iškilo į Kijevo vaivadas (14801482 m.). 1476 m. minimas kaip Vitebsko vietininkas, 1478 m. – Lucko seniūnas. Bendruose Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės ir Lenkijos ponų suvažiavimuose reikalavo, kad lenkai grąžintų Lietuvai Podolę. Laiškuose popiežiams Mikalojui V (1453 m.) ir Sikstui IV (1476 m.) siūlė sujungti LDK Stačiatikių ir Katalikų bažnyčias. 1482 m. pateko į Krymo totorių nelaisvę, iš jos negrįžo.[1]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Politinis postas
Prieš tai:
Mikalojus Nemiraitis
Vitebsko vaivada

1477
Po to:
Jonas Iljiničius
Prieš tai:
Martynas Goštautas
Kijevo vaivada

14801482
Po to:
Jurgis Pacevičius


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Edvardas GudavičiusJonas Ivanas Chodkevičius. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 79 psl.