Jonas II Megas Komninas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jonas II Megas Komninas
Komninų dinastija
Visas vardas Iōannēs II Megas Komnēnos
Gimė 1262 m.
Trapezundas
Mirė po 1297 m. rugpjūčio 16 d.
Limini pilis, Trapezundo imperija
Palaidotas (-a) Panagia Khrysokephalos bažnyčia, Trapezundas
Tėvas Manuilas I Megas Komninas
Motina Irena Syrikaina
Sutuoktinis (-ė) Eudokija Paleologė
Vaikai Aleksijus
Mykolas
Trapezundo imperatorius
Valdė 1280–1284 m.
Pirmtakas Jurgis Megas Komninas
Įpėdinis Teodora Megalė Komnina
Trapezundo imperatorius
Valdė 1285–1297 m.
Pirmtakas Teodora Megalė Komnina
Įpėdinis Aleksijus II Megas Komninas

Jonas II Megas Komninas (gr. Ιωάννης Β΄ Μέγας Κομνηνός, Iōannēs II Megas Komnēnos, g. 1262 m. Trapezundas – m. po 1297 m. rugpjūčio 16 d.) – Komninų dinastijos septintasis Trapezundo imperatorius, valdė 12801297 m.[1]

Jonas II buvo Trapezundo imperatoriaus Manuilo I ir jo trečiosios žmonos Irenos Syrikainos (gr. Ειρήνης Συρίκαινας) jauniausias sūnus.

Naujuoju Trapezundo imperatoriumi Jonas II tapo 1280 m. birželį, sužinojus, kad jo brolis Jurgis pateko turkams į nelaisvę.

1282 m. Jonas II su Bizantijos pasiuntiniu pirmą kartą išvyko į Konstantinopolį ir nuo to laiko jis liko ištikimas Paleologams. Valdant Jonui II prasidėjo katalikybės propaganda mongolų tarpe, buvo nuolankiai priiminėjami Romos pasiuntiniai[2].

1284 m., kai Jono II nebuvo šalyje, jo giminaičiai ir Gruzijos karalius Dovydas VI Narinas pabandė atstatyti gruzinų įtaką imperijoje ir apsupo Trapezundą. Nepavykus užimti sostinės, gruzinų kariai užėmė keletą imperijos provincijų ir Trapezundo imperatore paskelbė Jono II seserį, Manuilo I ir jo antros žmonos Rusudan iš Gruzijos, dukrą Teodorą. Bet 1285 m. iš Konstantinopolio grįžęs Jonas II nušalino Teodorą ir vėl perėmė imperijos valdymą.

Jono II valdymo metu susilpnėjo mongolų įtaka. 1291 m. popiežius Mikalojus IV kvietė Joną II, kartu su Gruzijos ir Armėnijos krikščioniais, dalyvauti kryžiaus žygyje išlaisvinant Jeruzalę nuo Egipto mamliukų sultonų[2], bet Jonas II šį kvietimą ignoravo.

Jono II šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jonas II buvo vedęs Eudokiją Paleologę (gr. Ευδοκία Παλαιολογίνα g. 1265 m. – m. 1302 m.), Bizantijos imperatoriaus Mykolo VIII dukrą ir susilaukė dviejų sūnų.

Jonas II mirė 1297 m. pasienio Limini[3] pilyje. Jo kūnas buvo pervežtas į Trapezundą ir palaidotas Panagia Khrysokephalos bažnyčioje (dabar Fatiha mečetė). Imperijos sostą paveldėjo penkiolikmetis jo sūnus Aleksijus. Žmona Eudokija su jaunėliu Mykolu iš Trapezundo grįžo atgal į Konstantinopolį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jonas II Megas Komninas
Gimė: 1262 m. Mirė: 1297 m. rugpjūčio 16 d.
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Jurgis Megas Komninas
Trapezundo imperatorius
12801284 m.
Po to:
Teodora Megalė Komnina
Prieš tai:
Teodora Megalė Komnina
Trapezundo imperatorius
12851297 m.
Po to:
Aleksijus II Megas Komninas