Jim Morrison

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jim Morrison

Jim Morrison
Biografija
Pilnas vardasJames Douglas Morrison
Dar žinomasThe Lizard King
Mr. Mojo Risin
Gimė1943 m. gruodžio 8 d.
Melburnas (Florida), JAV
Mirė1971 m. liepos 3 d.
Aktyvumo metai1965-1971
Susijusi veiklaThe Doors

James Douglas Morrison (g. 1943 m. gruodžio 8 d. – m. 1971 m. liepos 3 d.) – JAV dainininkas, dainų tekstų autorius, poetas ir režisierius. Plačiausiai žinomas kaip įtakingos 7-ojo dešimt. grupės The Doors lyderis, taip pat kelių poezijos knygų bei filmo autorius. Morrisonas laikomas viena charizmatiškiausių bei įtakingiausių personų roko muzikos istorijoje.

Kūrybos pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jimas pradėjo rašyti eiles dar mokykloje ir neapleido jų iki pat paskutinės gyvenimo dienos, nors teigiama, kad visus savo ankstyvuosius poezijos bandymus jis tiesiog išmetė.

Pirmąją savo poezijos knygelę (neskaičiuojant dainų tekstų) „Dievai ir naujieji kūriniai“ (The Lords And The New Creatures) J. Morrisonas savo lėšomis išleido 1969 m. Rinkinyje vyravo kinematografinė simbolika, gyvenimo vaizdeliai ir vizijos: mirtis, seksas, narkotikai, šlovė.

The Doors įkūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Morrisonas mokėsi kino meno Kalifornijos universitete (UCLA), du jo studijų filmai buvo apdovanoti prizais. Tačiau Jimas paliko universitetą prieš pat baigiamuosius egzaminus. Kurį laiką jis klajojo Kalifornijos pakrante, asketiškai gyvendamas lūšnelėse, atsitiktiniuose prieglobsčiuose, slapstydamasis nuo tarnybos armijoje. Vėliau subūrė muzikos grupę „The Doors“, kuri atvėrė duris į psichodelinės muzikos pasaulį. Kartu su „The Doors“ Morrisonas įrašė 7 albumus, kurie tapo viena svariausių, mėgiamų ir žinomų roko klasikos pozicijų.

Morrisonui didelę įtaką turėjo Aldous Huxley eseistinė knyga „Suvokimo durys“ (Doors Of Perception, 1954 m.). Dažnai manoma, kad būtent ši knyga pakišo mintį būsimos Morrisono grupės pavadinimui.

Vėlesnieji metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vieną žymiausių savo poemų „Amerikoniška malda“ (An American Prayer) J. Morisonas įrašė į juostą, o 1970 m. įvadinė jos dalis buvo autoriaus lėšomis išspausdinta ir išdalinta draugams.

1971 m. liepos 3 d. Paryžiuje Morisonas buvo rastas negyvas. Oficiali mirties priežastis – širdies smūgis, tačiau dauguma grupės fanų ir biografų teigia, kad tai buvęs narkotikų perdozavimas.

1988 m., gerokai vėliau po J. Morrisono mirties pasirodė iki tol neskelbtų jo eilėraščių rinktinė „Tyrai: Prarasti Džimo Morisono rankraščiai“ (Wilderness: The Lost Writings Of Jim Morrison). Dar po keleto metų išleista knygelė „Amerikietiška naktis“ (American Night), į kurią sudėtos ir nepublikuotos eilės, ir geriausių epinių „The Doors“ dainų tekstai. Abi knygos tapo nacionaliniais JAV bestseleriais.

Vaizduojamieji menai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Triptikas paveikslas „Jim Morrison – 666“ (1987). Autorius paveikslėlyje: аtlikėjas Aidaras Achatovas (rus. Айдар Габдулхаевич Ахатов).[1][2][3]

Filmai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]