Jemeno tarptautiniai santykiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jemeno tarptautiniai santykiai pradėjo vystytis tik nuo 1962 m., nes iki tol šalis dėl savo susiskaldymo ir kitų priežasčių buvo izoliuota nuo savo kaimynų ir kitų šalių. Tiesa, 1934 m. santykius su Saudo Arabija nubrėžė Taifo sutartis[1]. Vėliau ši sutartis, kuri nustatė įvairius šalių santykius ir klausimus, buvo atnaujinama kas 20 metų.

1958 ir 1959 m. Šaiurės Jemene pradėjo veikti Tarybų Sąjungos ir Kinijos pagalbos šaliai misijos. Jos tapo pirmosiomis ne musulmonų misijomis šalyje.

1989 m. Šiaurės Jemenas prisijungė prie Irako, Jordanijos ir Egipto bei visi kartu sudarė Arabijos jungtinę tarybą. Ši taryba rūpinosi glaudesniais ekonominiais klausimais tarp šalių narių.

1967 m. britų pajėgos pasitraukė iš Jemeno teritorijos ir įsikūrė Pietų Jemeno valstybė. Ji turėjo gerus santykius su visais savo kaimynais, tačiau geriausiai sutarė su Tarybų Sąjunga ir kitomis marksistinėmis valstybėmis. Tiesa, su Arabijos pusiasalio šalimis Pietų Jemenas dažnai nesutarė. 1969 ir 1973 m. tarp Pietų Jemeno ir Saudo Arabijos buvo kilę kariniai konfliktai.

1990 m. susijungus abejoms Jemeno dalims, šalis pradėjo jungtis prie svarbiausių pasaulio organizacijų. Šalis yra Jungtinių Tautų, Arabų lygos ir Islamų konferencijos organizacijos narė. Jemenas yra pasirašęs branduolinio ginklo nenaudojimo sutartį. Persijos įlankos karinė krizė stipriai paveikė Jemeno santykius. Kaip Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narys, Jemenas dalyvavo 1990 ir 1991 m. dalyvavo tarybos veiksmuose prieš Kuveitą ir Iraką, tiesa, pasisakydama prieš karinės jėgos panaudojimą. Šios šalys reagavo neigiamai ir dėl to nutraukė bet kokius ryšius su Jemenu. Apie 850 000 Jemeno gyventojų grįžo į šalį, pasitraukdamos iš šių šalių.

Užsienio turistų pagrobimai yra didelė Jemeno vyriausybės problema. Daugumoje atvejų pagrobėjai bandė paveikti šalies vyriausybę tokiais veiksmais. 2009 m. birželį Jemene buvo pagrobti 9 užsienio turistai, iš kurių 7 buvo nužudyti, du vaikais išgyveno.

Jemenas turi istoriškai gerus santykius su Somaliu. Per ilgą šalių istoriją kiekvienoje jų gyveno daug kitos šalies gyventojų, kurie įtakojo kultūrą. 2007 m. duomenimis Jemen gyveno apie 110 000 Somalio gyventojų.

Puikius santykius Jemenas palaiko ir su kitu netiesioginiu savo kaimynu Džibučiu. Šalių vyriausybės daug investuoja viena kitos valstybėje. 2008 m. pasirodė pranešimų, kad Saudo Arabijos verslininkas netikras Osama bin Ladeno brolis Tarekas bin Ladenas planavo tarp šių šalių per Bab el Mandebą pastatyti tiltą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]