Jeff Koons

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džefas Kunsas
Džefas Kunsas 2009 metais
Gimė 1955 m. sausio 21 d. (69 metai)
Jorkas, Pensilvanija, JAV
Veikla skulptorius, tapytojas

Džefas Kunsas (angl. Jeff Koons, g. 1955 m.) – XX a. pb. ir XXI a. pr. JAV skulptorius, tapytojas. Jo kūrybos estetika glaudžiai susijusi su masine vartotojiška kultūra. Geriausiai atpažįstamu Dž. Kunso kūriniu įvardijama skulptūra „Šunytis“.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džefas Kunsas gimė 1955 m. sausio 21 d. Pensilvanijos valstijos Jorko mieste JAV. Vaikystėje tapė senųjų meistrų paveikslų kopijas ir pardavinėjo jas tėvo baldų parduotuvėje. 1972 m. įstojo mokytis į Merilendo Dailės koledžą Baltimorėje. Pasikeitimų programos metu mokėsi Čikagos dailės institute ir įgijo bakalauro diplomą. 1977 m. Dž. Kunsas persikėlė į Niujorką ir greit pagarsėjo iššaukiančiais drabužiais bei šukuosena tarp dailininkų Niujorko šiuolaikinio meno muziejaus draugijos aplinkoje. Maždaug tuo metu jis pradėjo naudoti kūryboje ryškių spalvų pripučiamas gėlių ir triušių formas derindamas jas su kitais objektais ir taip sukurdamas skulptūras.

1980 m. Dž. Kunsas paliko muziejų ir trumpai dirbo brokeriu Volstryte. 1980 − 1983 m. jis sukūrė The New seriją skulptūrų, sudarytų iš dulkių siurblių ir poliravimo mašinėlių vitrinose. Equilibrium (1985) serijos skulptūrose buvo krepšinio kamuolių ir kitokių objektų, plaukiojančių pripildytuose vandens rezervuaruose. 1986 m. jis paruošė paveikslų ir skulptūrų serijas Luxury & Degradation, kuriose naudojo masinio vartojimo prekių objektus. Temą pratesė serijoje Banality (1988), kurioje įtraukė JAV popžvaigždės Maiklo Džeksono ir jo beždžionėlės porą. Menininkas tuo metu pats tapo žiniasklaidos žvaigžde.

1990-91 m. menininkas sukūrė erotizuotų paveikslų ir skulptūrų seriją su savimi ir žmona Cicciolina Made in Heaven, kuri pirmą kartą buvo pristatyta 1990 m. Venecijos bienalėje. 1991 m. Dž. Kunsas vedė italų pornoaktorę, pravarde Cicciolina, 1992 m. porai gimė sūnus Liudvigas ir 1993 m. įvyko jų skyrybos.[1] Dž. Kunsas propagavo plataus vartojimo komercinių objektų pateikimą kaip meną su menkais pakeitimais. 1992-93 m. įvyko jo retrospektyvinė paroda San Francisko šiuolaikinio meno muziejuje. 2007 m. menininkas pakeltas į Prancūzijos Garbės legiono karininkus, 2012 m. apdovanotas JAV valstybės departamento apdovanojimu už meną. 2013 m. Dž. Kunso skulptūra „Šuo iš balionėlių (oranžinis)“ buvo parduota už 58,4 mln. JAV dolerių ir sumušė brangiausiai parduoto gyvenančio menininko kūrinio rekordą.[2] 2014 m. Vitnio muziejus suorganizavo kilnojamąją Dž. Kunso retrospektyvinę parodą.

Viešų skulptūrų pavyzdžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]