Jazdgerdas III

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jazdegerdas III)
Jazdgerdo III moneta, Sakastano pinigų kalykla, datuojama 11 valdymo metais.

Jazdgerdas III (Yazdegerd ar Yazdiger, persų kalba: یزدگرد سوم, "sukurtas Dievo" m. 651 m. Merve) – dvidešimt devintas ir paskutinis Sasanidų dinastijos valdovas, Khosrau II (590–628 m.), kurį nužudė jo sūnus Kavadas II 628 m., anūkas. Jo tėvas buvo Šarijaras (Shahryar), kurio motina buvo Miriam, Bizantijos imperatoriaus Mauricijaus dukra[1]. Jazdgerdas III užėmė sostą 632 m. birželio 16 d. po pilietinių karų.

Jazdgerdas III buvo per jaunas valdyti, už jį tai darė patarėjai. Pirmais jo valdymo metais į Persiją įsiveržė arabai ir 636 m. jiems pralaimėtas Kadisijos mūšis nulėmė Sasanidų imperijos likimą. Kad gautų paramos iš seno Sasanidų priešo Bizantijos, jis vedė Bizantijos imperatoriaus Heraklijaus jauną anūkę Manijaną (Manyanh), Konstantino III ir princesės Gregorijos dukrą. Jie susilaukė vaiko.

Arabams užėmus Ktesifoną, jaunasis karalius pabėgo į Mediją. Po to jis bėgo vis toliau, kol 651 Merve jį nužudė malūnininkas[1] Archyvuota kopija 2013-08-13 iš Wayback Machine projekto..

Likusieji persų didikai labai prisidėjo prie persų kultūros ir kalbos paplitimo Centrinėje Azijoje ir Samanidų dinastijos, siekusios atgaivinti Sasanidų tradicijas, įkūrimo.

Zoroastrizmo kalendoriuje, naudojamame ir dabar, metai skaičiuojami nuo Jazdgerdo III karūnacijos 632 m.

Jazdgerdo III sūnus Piroozas pabėgo į Kiniją.

Manoma, kad jo dukra Šar Banu buvo Huseino ibn Ali žmona.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Encyclopædia Britannica Fifteeth Edition
Karališkieji titulai
Prieš tai:
Hormizdas VI
Persijos valdovas
632651
Po to:
Kalifas Utmanas