Jarmuko kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jarmuko kultūra
6400 m. pr. m. e. – 6000 m. pr. m. e.
Dab. valstybės Izraelis, Jordanija
Gyvenvietės Šaar HaGolanas
Amžius Neolitas, Bronzos amžius

Jarmuko kultūra arba Nahr al-Jarmuko kultūra – neolito ir ankstyvojo bronzos amžiaus archeologinė kultūra, pavadinta pagal 1943 m. anglų ekspedicijos ir 19481952 m. M. Stekeliso tyrinėtą Šaar Bagolano (Jordano upės slėnis) gyvenvietę prie Jarmuko upės.

Arealas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jarmuko kultūra 5600–5000 m. pr. m. e. buvo paplitusi dabartinėse Izraelio ir Jordanijos teritorijose.

Kultūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jarmuko kultūrai būdinga keramika, puošta įspaustu eglutės ornamentu, pjautuvai dantytais ašmenimis ir schematiškos akmeninės antropomorfinės figūrėlės. Žmonės gyveno pusiau žeminių tipo pastatuose. Vertėsi gyvulininkyste ir žemdirbyste, taip pat žvejyba ir medžiokle. Naudojo titnaginius kaplius, įtveriamus dalgius, strėlių antgalius, gremžtukus, akmenines girnas, akmeninius kirvius su nugludintais ašmenimis. Keramika grubi – molis su susmulkintų šiaudų ir smėlio priemaišomis, paviršius gludintas, puoštas eglutės ornamentu; būdingi plokščiadugniai puodai. Kultūra priskiriama ankstyviesiems žemdirbiams ir gyvulių augintojams.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jarmuko kultūra. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VIII (Imhof-Junusas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2005. 569 psl.