Janina Miščiukaitė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.
Janina Miščiukaitė-Brazaitienė
Gimė1948 m. gegužės 10 d.
Jonava
Kilmė Lietuva
Mirė2008 m. vasario 20 d. (59 metai)
Vilnius
Veiklaestrados dainininkė

Janina Miščiukaitė-Brazaitienė (1948 m. gegužės 10 d. Jonava – 2008 m. vasario 20 d. Vilnius) – Lietuvos estrados dainininkė, LTSR nusipelniusi artistė, Kunigaikščio Gedimino ordino kavalierė. Dėl savo stiliaus ir repertuaro buvo vadinama viena iš žymiausių XX a. lietuvių atlikėjų ir "antrąja Raisa Vasiljeva".[1]

Išsilavinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigė Kauno J. Gruodžio aukštesniąją muzikos mokyklą (1967 m., klarneto klasė). Po mokyklos baigimo dirbo Jonavos viešosios bibliotekos garderobe (dabar Jonavos krašto muziejaus pastatas), kur vienąkart turėjo dainuoti operos solistė Elena Čiudakova ir nesugebėjo atvykti dėl ligos. Miščiukaitę, turėjusią pomėgį dainuoti garderobe operų ir miuziklų ištraukas, netikėtai išgirdo Čiudakovos koncertų direktoriaus komanda ir paprašė, kad ši pakeistų Čiudakovą koncerto metu. Pasirodymas buvo sėkmingas ir lėmė Miščiukaitės muzikinę ateitį, tačiau prie operinio dainavimo Miščiukaitė negrįžo ir pasirinko estradinės atlikėjos kelią.

1967 metais tapo Kauno Spalio 50-mečio dirbtinio pluošto gamyklos pavyzdinio estradinio orkestro "Oktava" soliste. 1972 metais Miščiukaitę pastebėjo sovietų dainininkė Raisa Vasiljeva ir Vasiljevos rekomendacijos dėka Miščiukaitė įstojo į Maskvos "Roskoncerto" muzikholo orkestrą. 1974 metais nusprendė grįžti į Lietuvą ir įstojo dirbti į orkestrą "Trimitas". 1986-1988 studijavo Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultetuose, 2008 m. studijas tęsė Vilniaus pedagoginio universiteto muzikos edukologijos magistratūroje. Dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje.

XX a. 8-ajame dešimtmetyje kai kurie tarybinės muzikos kritikai ir partiniai veikėjai kritikavo Miščiukaitę, jog ši neva naudoja vakarietiškus ritmus ir kad jos muzika neva netinka Tarybų Sąjungos estradai. Tačiau ją užstojo kompozitorius Algimantas Raudonikis ir dainininkė Raisa Vasiljeva, kurios nuomonei kritikai priešintis nedrįso. O 1979 metais Lietuvos radijo eteryje Vasiljeva pasakė: "Jei Lietuvoje ir yra žmogus, vertas bent jau respublikos nusipelniusio menininko vardo, tai šis žmogus yra Miščiukaitė". Po šių žodžių Janina Miščiukaitė tapo LTSR nusipelniusia artiste.

Koncertavo JAV, JAE, Japonijoje, devyniose Afrikos valstybėse, beveik visose Europos šalyse ir buvusios SSRS respublikose. Dainavo lietuvių, anglų, vokiečių, prancūzų, japonų, bulgarų, lenkų, rusų ir kitomis kalbomis.

Atliko solo partijas ar duetus roko oratorijoje "Ugnies užkalbėjimas" (1977), roko operoje "Jūratė ir Kastytis" (2002), miuzikle "Kurto Vailio moterys" (2001), projekte "Roko klasikos metamorfozės" (2000) ir kt.

Pirmoji sudainavo kai kuriuos M. Tamošiūno, T. Leiburo, V. Telksnio, M. Noviko, A. Raudonikio ir kt. Lietuvos ir užsienio kompozitorių vokalinius kūrinius.

2007-2008 m. dalyvavo LRT „Iššūkyje žvaigždėms“, kuriame buvo ne tik konkurso dalyvė, bet ir kitų dalyvių mokytoja. Spec. komisijos, kuriai vadovavo kompozitorius L. Vilkončius, sprendimu pirmuoju Janinos Miščiukaitės premijos laureatu 2008 m. tapo vokalistas Ramūnas Difartas.

In Memoriam[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Janinos Miščiukaitės kūrybinei veiklai pristatyti parengtos LTV televizijos laidos "Ne vien tik retro" (1997), "Mūsų dienos kaip šventė" (2009), "Legendos" (2014) ir kt.

Dainininkės atminimui įamžinti 2009 m. meno mokyklai Jonavoje suteiktas Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos pavadinimas.

2016 m. sukurtas dokumentinis muzikinis filmas "Janina Miščiukaitė. Gyvenimas dainoje". Scenarijaus autorius ir režisierius K. Šiaulys (LRT).

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji konkurso „Vilniaus bokštai“ laureatė (1968), pirmoji Antano Šabaniausko premijos lauretatė (1990), pirmoji tarptautinių festivalių laureatė iš Lietuvos ir t. t. Vienintelė Lietuvos dainininkė, pelniusi aukščiausius apdovanojimus to meto prestižiniuose tarptautiniuose estradinės dainos atlikėjų konkursuose "Jalta 80" (Ukrainoje; Didysis prizas), „Auksinis Orfėjas 82“ (Bulgarijoje; Sidabro medalis), „Gala-84“ (Kuboje, Grand Prix) ir kt.

1979 m. suteiktas nusipelniusios artistės vardas , 1998 m. apdovanota V laipsnio kunigaikščio Gedimino ordinu, 1998 m. pripažinta ir agentūros „Factum“ diplomu įvertinta kaip atlikėja, pelniusi daugiausia (net 13 kartų) respublikinių ir tarptautinių pramoginės muzikos festivalių ir konkursų apdovanojimų.

Pirmoji Lietuvos estrados dainininkė, įtraukta į Lietuvos rekordų knygą už tai, kad daugiausia kartų buvo pirmoji.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visuotinė lietuvių enciklopedija (2009), t. XV, p. 226-227.

Tarybų Lietuvos enciklopedija (1987), t. 3, p. 106.

In Memoriam Janinai Miščiukaitei. Lietuvos radijas ir televizija (2008). Prieiga per internetą: https://myspace.com/janinamisciukaite/video/janinos-misciukaites-biografija/29743681

  1. Bibliografijos žinios - Google Books