Jan van der Heyden

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Janas van der Heidenas (ol. Jan van der Heyden, 1637 m. kovo 5 d., Gorinchemas, Nyderlandai – 1712 m. kovo 28 d., Amsterdamas) – XVII a. Nyderlandų tapytojas-peizažistas, išradėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Janas van der Heidenas gimė 1637 m. kovo 5 d. Gorincheme. Jis buvo trečiasis iš 8 šeimos vaikų. Van der Heidenas buvo iš pradžių apmokytas tapybos vietos stiklo dekoruotojo. Keli tokios kūrybos pavyzdžiai išliko. Apie 1650 m. šeima persikraustė į Amsterdamą. 1661 m. birželio 26 d. Janas van der Heidenas dokumentuotas Amsterdame vedęs Sara ter Hiel iš Utrechto. Van der Heideno anksčiausiai išlikę paveikslai datuojami 1659 m. ir buvo 2 portretai. Didžiąją Jano van der Heideno kūrybos dalį sudaro miesto peizažai, iš kurių dalis yra įsivaizduotų vietovių. Jo peizažams būdingas vaiskios šviesos ir tikslus architektūrinių detalių vaizdavimas.

1670 m. Janas van der Heidenas buvo pasamdytas prižiūrėti Amsterdamo gatvių žibintus, 1673 m. pradėjo vadovauti miesto gaisrininkų brigadai. Kartu su broliu Nikolasu Van der Heidenas 1668 − 1671 m. laikotarpiu sukūrė naujovišką vandens pumpavimo mechanizmą. 1679 m. jis įsigijo žemės Koestraat gatvėje, kur pasistatė namą ir įkūrė gaisro gesinimo mechanizmų gamyklą. 1690 m. dailininkas, kartu su sūnumi Janu, publikavo savo paties iliustruotą knygą apie gaisro gesinimo siurblius. Janas van der Heidenas mirė 1712 m. kovo 28 d. Gyvenimo pabaigoje jis buvo turtingu, po mirties savo nuosavybėje turėjo apie 70 savo paveikslų. Kai kuriuose jo peizažuose įvairias detales tapė Adrianas van de Veldė.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]