Jan Wojciechowski

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Janas Voiciechovskis (lenk. Jan Wojciechowski; g. ? – po 1989 m.) – lenkų geologas, kurį laiką gyvenęs ir dirbęs Vilniuje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie Janą Voiciechovskį yra mažai išlikę žinių. Jis studijavo Stepono Batoro universitete ir Mineralogijos katedroje klausė paskaitų. Dalyvavo Vilniaus krašto petrografiniuose kartografavimo tyrimuose, kuriuos organizavo S. Malkovskis.

Vėliau dirbo Mineralogijos ir petrografijos katedroje. Tyrinėjo Volynės granitus, ieškojo vario apraiškų. Universitete pradėti mineralų rentgenometriniai tyrimai ir J. Voiciechovskis, jau būdamas asistentu, katedros buvo pasiųstas į Varšuvą išmokti rentgenoskopinio metodo. Katedra nupirko rentgeno aparatūra, bet kadangi prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, ji liko nesukomplektuota.

Atliko Nalibokų girios geležies rūdų analizę. Suregistravo pagrindines geležies rūdos radimvietes.

Dalyvavo karo veiksmuose įvairiose operacijose ties Vilniumi, Rūdininkų girioje Armijos Krajovos daliniuose. Turėjo slapyvardį „Dviratininkas“ (lenk. Kolarz). Įvairių privačių sabotažinių diversinių iniciatyvų dalyvis 1944 m. liepą.[1]

Greičiausiai apsigynė daktaro laipsnį Lenkijoje, buvo docentas. Dirbo Geologijos Institute Varšuvoje. Kurį laiką dirbo ir Lodzėję. Paskui išvažiavo į Kongo universitetą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Gaigalas, A., 2003. Geologija Stepono Batoro universitete (1919–1939). „Geologija Vilniaus universitete, Tarptautinės konferencijos medžiaga“. Vilniaus universiteto leidykla, Vilnius, 43–70.
  • Jano Voiciechovskio karo metų nuotrauka Lietuvoje

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Rühle, E., Tyski, S., 1989. Wspomnienie o losach wojennych pracowników i współpracowników Państwowego Instytutu Geologicznego w czasie drugiej wojny światowej