Extensible Messaging and Presence Protocol

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jabber)

Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) (anksčiau vadintas Jabber[1]) – atviro standarto momentinių žinučių (pokalbių) internete sistema. Šios sistemos pagrindu buvo sukurtas oficialus interneto momentinių pranešimų ir būsenos informacijos standartas XMPP. XMPP architektūros dėka galima kalbėtis ir su žmonėmis, kurie naudojasi ne tik XMPP, o ir kitais – pvz., MSN, IRC, AIM, ICQ, Yahoo! pokalbių protokolų klientais, taip pat galima naudotis keliais skirtingais protokolais vienu metu. Galima kalbėtis su draugais tiesiogiai arba dalyvauti bendrame teminiame susirašinėjime per internetą. XMPP pokalbių sistema susideda iš 3 dalių:

  • XMPP serveris
  • XMPP klientas
  • XMPP protokolas

XMPP klientasprograma, kuria naudodamiesi žmonės gali bendrauti tarpusavyje. XMPP klientas bendrauja su XMPP serveriu XMPP protokolu. XMPP protokolas yra paremtas atviru XML standartu. Tokių programų yra daug, kai kurios yra atviro kodo, kitos – ne.

Bendravimui su žmonėmis, kurie naudoja ne XMPP, o kitus protokolus, pvz., ICQ, MSN, Yahoo! yra servisų (dar vadinamų transportais) mechanizmas. XMPP klientas turi galimybę užregistruoti papildomus servisus ir atitinkamai naudoti ICQ, AIM, MSN ar kt. Šių servisų aibė priklauso nuo XMPP serveryje įdiegtos programinės įrangos. Jaber klientas galės naudotis tik tokiais servisais, kuriuos pasiūlo konkretus XMPP serveris.

XMPP protokolu galima siųsti ne tik tekstinę, bet ir kitokio pobūdžio informaciją – garsą/vaizdą bei failus. Keletas XMPP klientinių programų nuo ~2006 metų palaiko garsinius pokalbius balsu, tarp jų Google Talk bei Jabbin programos, veikiančios populiariose OS – GNU/Linux, Windows ir kt. XMPP momentinių pranešimų standartą naudoja daug įvairių interneto paslaugų kompanijų, tarp jų ir Google, teksto ir garso pokalbiams Gmail/Google Talk paslaugose. Atviras (visi gali laisvai prisijungti ir naudotis), XMPP protokolą palaikantis serveris, yra ir Lietuvoje – tai organizacijos „Atviras Kodas Lietuvai“ Archyvuota kopija 2018-06-21 iš Wayback Machine projekto. XMPP serveris.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]