Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio JAV teisingumo ministerija)
Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas

Oficialus herbas
Oficialus herbas

Įkurta 1870 m. liepos 1 d.
Būstinė Vašingtonas
Vadovai Merrick Garland
Oficiali svetainė justice.gov

Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas (angl. United States Department of Justice, DOJ) – JAV federalinės vykdomosios valdžios departamentas, atsakingas už teisėsaugos ir teisingumo Jungtinėse Valstijoje administravimą. Departamentas atitinka teisingumo ir vidaus reikalų ministerijas kitose šalyse.

JAV teisingumo departamentas administruoja keletą federalinių teisėsaugos institucijų, įskaitant Federalinį tyrimų biurą, Alkoholio, tabako, šaunamųjų ginklų ir sprogmenų biurą ir Narkotikų kontrolės biurą.[1] Departamentas taip pat yra atsakingas už finansinių sukčiavimų tyrimą, atstovavimą Jungtinių Valstijų vyriausybei teisiniuose reikaluose (pvz. Aukščiausiojo teismo bylose), ir už federalinės laisvės atėmimo įstaigų sistemos valdymą.

Departamentui vadovauja JAV generalinis atornėjus, kurį Senatui pritarus skiria JAV prezidentas. Šis pareigūnas yra JAV prezidento kabineto narys. Dabartinis JAV generalinis atornėjus yra Merrick Garland.[2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. U.S. Department of Justice. Britannica Online Encyclopedia. Nuoroda tikrinta 2021-05-20.
  2. Merrick Garland cites domestic terrorism and civil rights in defending budget to House lawmakers. CNN. Nuoroda tikrinta 2021-05-20.