JAV kinas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

JAV kinas nuo pat XX amžiaus pradžios buvo įtakingiausia kino industrija pasaulyje, kurianti populiariausius komercinius filmus. JAV kinas dažnai skirstomas į tris etapus tyliojo kino era, klasikinė Holivudo era, Naujasis Holivudas ir šiuolaikinis Holivudas (nuo 9 deš. pr.). Be to, paskutiniais XX amžiaus dešimtmečiais JAV gyvuoja ir nekomercinio Nepriklausomo kino kultūra.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvasis etapas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarp pirmųjų, kuriuos būtų galima pavadinti kino menu buvo Edvardo Maibridžo (Eadweard Muybridge) serijinė žirgų lenktynių fotografija. Po jo tokie išradėjai ieškojo įvairių išeičių kaip išgauti judesio iliuziją. Viena tokių išeičiių buvo Tomo Edisono (Thomas Edison) kinetoskopas, kuris dėl savo nepatogumo neprigijo.

Pirmoji didelė JAV kino sėkmė buvo Edvino S. Porterio (Edwin S. Porter) 1903 m. filmas „Didysis traukinio apiplėšimas“ (angl. The Great Train Robbery). Svarbu pažymėti, kad ankstyvasis kino centras buvo Niujorkas, ir tik vėliau buvo persikelta į Kaliforniją dėl geresnių klimato sąlygų.

Holivudo iškilimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1910 m. režisierius Deividas V. Grifitas (David W. Griffith) su „Biograph“ kompanijos kūrybine grupe buvo nusiųstas filmuoti filmo į Los Andželą, kur vietovėje pavadintoje Holivudu pastatė filmą „Senojoje Kalifornijoje“. Kompanija ten vėliau pastatė dar kelis filmus, o pasklidus gandui apie atrastą gražią vietą daugelis kino kompanijų perkėlė savo veiklą į Kaliforniją.

Vienas iš svarbesnių ankstyvųjų filmų JAV kinui technologiniu atžvigiu buvo D. Grifito „Tautos gimimas“ (angl. The Birth of a Nation, 1915 m.)

Būtent tuo metu formavosi Holivudo studijų sistema, JAV kinas ėmė susilaukti tarptautinio dėmesio, o užsienio aktoriai ir režisieriai, tokie kaip švedė Greta Garbo, vengras Michaelis Kurtisas (Michael Curtiz) ar meksikietis Alfonsas Kuaronas (Alfonso Cuaron). Po Pirmojo pasaulinio karo atvyko nauja banga žymių menininkų iš Europos: režisieriai Ernstas Lubičas (Ernst Lubitsch), Alfredas Hičkokas (Alfred Hitchcock), Fricas Langas (Fritz Lang) ir Žanas Renuaras (Jean Renoir), taip pat aktoriai Rudolfas Valentinas (Rudolph Valentino), Marlena Dytrich (Marlene Dietrich), Ronaldas Kolmanas (Ronald Colman) ir Čarlzas Bojeris (Charles Boyer).

Aukso amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su garsinio kino atsiradimu (3-iajame deš.) Holivudas išgyveno savo aukso amžių. Buvo pagaminama apie 400 filmų per metus ir susilaukiama 90 mln. žiūrovų per savaitę. Žanrų įvairovė nebuvo didelė: vesternas, slapstiko komedija (slapstick), miuziklas, animacinis filmas ir biografinis filmas.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]