JAV herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Pagrindinė JAV herbo pusė
JAV herbo reversas

JAV herbas – vienas iš oficialių JAV valstybinių simbolių, dažniausiai yra naudojamas kaip antspaudas, patvirtinant įvairius šalies vyriausybės išleidžiamus dokumentus. Pirmą kartą jis buvo panaudotas 1782 m.

Antspaudo aversas yra naudojamas kaip nacionalinis JAV herbas. Jis naudojamas įvairiuose dokumentuose, ambasadų ženkluose, įvairiose vėliavose, JAV piliečių pasuose.

Herbo centre yra vertikaliai pakabinta JAV vėliava, tačiau su pora skirtumų – mėlyname fone nėra žvaigždžių ir kitaip nei vėliavoje dryžiai kraštuose prasideda balta spalva. Vėliavą laiko nacionalinis JAV paukštis – baltagalvis erelis. Žiūrint iš paukščio pusės kairėje kojoje jis laiko trylika strėlių (kaip 13 pirminių JAV valstijų), o dešinėje alyvmedžio šakelę. Tai simbolizuoja, kad „JAV stipriai palaiko taiką, tačiau yra pasiruošusi karui“. Erelio galva nusukta į alyvmedžio šakelę – tai simbolizuoja, kad JAV pirmenybę teikia taikai. Erelis snape laiko juostą, ant kurios lotynų kalba užrašytas šūkis „E pluribus unum“ (iš daugelio - vienas). Virš erelio galvos yra vainikas, kurio viduje yra trylika žvaigždžių, išdėstytų šešiakampiu.