JAV geografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
JAV geografinis žemėlapis

JAV yra Šiaurės Amerikos žemyne tarp Ramiojo ir Atlanto vandenynų. Krantų ilgis siekia 19924 km. Ji susideda iš trijų teritorinių dalių: pagrindinės žemyninės, šiaurinės Aliaskos ir salų.

Atlanto vandenyno pakrantė yra labai žema. Čia yra Atlanto lyguma ir raukšlinių Apalačų aukštumos, kuriuose matomos geologinės deformacijos šiaurės rytuose. Vakarinėje Apalačų kalnų dalyje yra Kordiljerų kalnai. Jie susideda iš Montanos ir Ramiojo vandenyno kalnų. Montanos vakarinėje dalyje yra Uoliniai kalnai 4440 metrų aukščio, o rytuose prerijų plynaukštė. Didžiausia šio kalnuoto regiono upė yra Misūris. Ilgiausia JAV upė yra Misisipė.

Aliaskos centre yra Jukono kalnagūbris, o pietinėje Aliaskos dalyje yra aukščiausias JAV taškas – Makinlio kalnas. Jo aukštis siekia 6194 metrus. Žemiausias taškas yra Mirties slėnyje, Kalifornijoje (86 m žemiau jūros lygio). Didžiausias ežeras yra Aukštutinis ežeras, priklausantis Didžiųjų ežerų sistemai. Iš druskingų ežerų išsiskiria Didysis Druskų ežeras.

Klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV klimatas yra labai įvairus: Havajuose ir Floridoje vyrauja tropinis klimatas, Aliaskoje – arktinis, žemyninis – Vidurio lygumoje, aridinis – pietų dykumose. Žemiausias temperatūra būna šiaurėje sausio-vasario mėnesiais. Aukščiausia temperatūra vasarą yra užfikusota Mirties slėnyje – 50 °C.