Sužadinančiosios sprogstamosios medžiagos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Inicijuojantys sprogmenys)

Sužadinančioji sprogstamoji medžiaga, inicijuojančioji sprogstamoji medžiaga – sprogstamoji medžiaga, labai jautri dirgikliams (smūgiui, trinčiai, dūriui, elektros kibirkščiai ir kt.). Tinkama savo sprogimu sukelti kitos (antrinės) sprogstamosios medžiagos užtaiso sprogimą.

Paprastai sužadinančiosiomis sprogstamosiomis medžiagomis (SSM) laikomi junginiai, gerokai jautresni už PETN. Sužadinamosios sprogstamosios medžiagos būna pakankamai jautrios, kad patikimai sprogtų smogus skiltuvui. Kai kurios medžiagos yra pernelyg jautrios (pvz., azoto trijodidas), jos gali sprogti tiesiog pajudintos.

Sužadinančioji sprogstamoji medžiaga dažniausiai naudojama mažais kiekiais (dažnai – miligramais)[1], kurių pakanka kitų sprogmenų sužadinimui – sukelti brizantinių sprogstamųjų medžiagų detonaciją, pvz., artilerijos sviediniuose, arba parako padegimui (pvz., kapsulės padega parako užtaisą šaunamųjų ginklų šoviniuose.
Sužadinantieji sprogalai dažnai naudojami degikliuose ir detonatoriuose. Visi veiksmai su jais yra atliekami laikantis ypatingų atsargumo taisyklių, jie jokiu būdu nelaikomi šalia bet kokių brizantinių ar kitų sprogstamųjų medžiagų.

Inicijuojančių sprogstamųjų medžiagų yra labai daug. Praktikoje naudojamos tik atitinkančios tam tikrus reikalavimus:

  1. Cheminis ir fizinis stabilumas.
  2. Ne per didelis jautrumas.
  3. Turi turėti kiek įmanoma didesnį tankį.

Svarbiausios inicijuojančiosios sprogstamosios medžiagos – gyvsidabrio fulminatas (trankusis gyvsidabris), švino azidas, taip pat sunkiųjų metalų fulminatai, acetilidai ir azidai, organiniai azidai ir peroksidai.

Sužadinamųjų sprogstamųjų medžiagų pavyzdžiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Primary Explosives. Globalsecurity.org. Nuoroda tikrinta on 2010-02-11.
  2. PowerLabs Lead Picrate Synthesis