Ingravescentem Aetatem

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ingravescentem Aetatem ('Amžiaus naštos padidinimas') – 1970 m. rugsėjo 20 d. paskelbtas popiežiaus Pauliaus VI apaštališkasis laiškas motu proprio, kuris nustatė maksimalų kardinolų rinkikų amžių. Ši taisyklė įsigaliojo 1971 m. sausio 1 d.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie esminiai laiško motu proprio teiginiai:

II. Tėvai kardinolai, sulaukę aštuoniasdešimties metų:
1. nustoja būti Romos kurijos skyrių ir kitų įstaigų, minimų ankstesniame straipsnyje, nariai;
2. ir praranda teisę dalyvauti konklavoje ir ten rinkti Aukščiausiąjį pontifiką. Bet jeigu kardinolui aštuoniasdešimt metų suėjo konklavos metu, toje konklavoje Aukščiausiojo pontifiko rinkimo teisės jis nepraranda.[1]

Kardinolai, tarnaujantys Romos kurijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Romos kurijoje tarnaujantiems kardinolams, kuriems sukako 75 metai, siūloma savanoriškai atsistatydinti, o popiežius turi teisę atsistatydinimą priimti išsyk ar vėliau, bet iki tokiems kardinolui sukaks 80 m.

Kardinolai, kuriems sukako 80 metų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kardinolai, kuriems sukako 80 metų:

  • nustoja būti Romos kurijos dikasterijų nariais;
  • praranda teisę dalyvauti konklavoje ir rinkti naują popiežių.

Išimtis yra kamerlengas ir didysis penitenciarijus, kurie toliau vykdo savo pareigas, net jei popiežiaus mirties metu jiems sukako 80 metų. Tokioje situacijoje jie eina savo pareigas tol, kol juos pakeičia naujojo popiežiaus paskirtieji.

Kardinolų kolegijos dekanas, kai jam sukanka 80 metų, praranda teisę dalyvauti konklavoje. Jo pareigas ima vykdyti Kardinolų kolegijos subdekanas. Jei šis nedalyvauja arba irgi jau pasiekė 80 m. amžių, dekano pareigas vykdo vyriausias kardinolas vyskupas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]