IndyCar

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Indy Racing League)
IndyCar, LCC
Įkurta1994 m.
Tipasautosporto organizacija
BūstinėIndianapolis, Indiana, JAV
VadovasJay Frye (prezidentas)
Tinklalapisindycar.com

IndyCar (iki 2011 m. – Indy Racing League (IRL)) – organizacija, sankcionuojanti daugiausiai ovaluose vykstančias atvirų ratų automobilių („bolidų“) lenktynes JAV ir, paskutiniais metais, Japonijoje. Svarbiausias IRL organizuojamas renginys yra legendinės Indianapolis 500 lenktynės. Oficialus IRL savininkas yra „Hulman and Co.“, kurių nuosavybė taip pat yra ir „Indianapolis Motor Speedway“. IRL sankcionuoja du čempionatus: IndyCar Series ir Menards Infiniti Pro Series, pastaroji kurių yra žemesnio lygio, paruošiamoji serija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Organizacijos idėjos autorius buvo Tony George’as, 1994 m. ją realizavęs su grupe atskilusių nuo CART, nuo 1979 m. koordinavusios bolidų lenktynes Šiaurės Amerikoje, lenktynininkų ir komandų. Tony George’as sugalvojo IRL kaip pigesnę ir konkurencingesnę alternatyvą CART čempionatui, kuriame akivaizdžiai dominavo kelios turtingiausios komandos, turinčios milžiniškus technologinius išteklius ir grupes inžinierių, dirbančių su bolidais. Vietoj to, IRL sukūrė stabilias taisykles varikliams ir pakabai, užtikrinančias kaip galima didesnį jų vienodumą ir lygiavertiškumą. Ironiška, tačiau šiuo metu IRL čempionate dominuoja tos pačios komandos, kurių vengiant ir buvo sukurta lyga.

Pradžioje etapai buvo rengiami išskirtinai ovalinėse trasose, tačiau pasibaigus 2004 m. sezonui Tony George’as pranešė, jog nuo 2005 m. trys etapai bus rengiami ir neovalinėse trasose: Sent Pitersbergo (Saint Petersburg, Florida) gatvėse, „Watkins Glen International RacewayNiujorko valstijoje bei „Infineon Raceway“ Kalifornijoje.[1]

Pradžioje iš Tony George’o pastangų buvo juokiamasi, kadangi pirmuosius IRL čempionatus sudarė vos po kelis etapus, kuriuose varžydavosi visiškai niekam nežinomi lenktynininkai. Tačiau laikas padarė savo, lenktynininkų lygis pradėjo augti, o netrukus galimybė lenktyniauti IRL patraukė ir kelias CART čempionato komandas, kurių pasitraukimo tiesioginis rezultatas buvo CART bankrotas 2003 m.

Važiuoklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IRL nėra „atvira“ formulė, tačiau nėra ir visiškai griežtų specifikacijų. Vietoj to variklių ir važiuoklių gamintojai rašo paraiškas trejų metų ilgio tiekimo sutartims. Šiuo metu tokias sutartis turi „Panoz“ ir „Dallara“. Trečiasis važiuoklių tiekėjas, „Falcon“, niekada negavo užsakymo važiuoklei ir po kurio laiko bankrutavo. Vienintelis variklių tiekėjas šiuo metu yra „Honda“. Nuo 1997 iki 2000 m. „Riley & Scott“ taip pat tiekė važiuokles, o 1996 m. buvo naudojamos tokios pačios važiuoklės, kaip ir CART čempionate.

Iš išorės, IRL naudojami bolidai niekuo nesiskiria nuo kitų šiuolaikinių bolidų – juos sudaro tie patys aerodinaminiai elementai ir tos pačios pakabos konstrukcijos. Kita vertus, vidinė konstrukcija pirmaisiais metais buvo originali, sukurta atsižvelgiant į tai, kad bolidus visą laiką veikė vienpusės perkrovos, su asimetriškomis aušinimo angomis ir asimetriškomis kuro tiekimo sistemomis. Į čempionatą įjungus ir neovalines trasas, konstrukcijos buvo pakeistos simetriškomis, atitinkančiomis ir neovalinių lenktynių specifiką. Nepaisant to, lenktynininkai apie bolidus neovalinėse trasose atsiliepia kaip apie itin daug reikalaujančius iš vairuotojo, sunkiai suvaldomus, ypač palyginus su GP2 ar Champ Car naudojamais agregatais.

Viena iš galimų IRL ateities problemų yra tai, kad organizacija neturi nė vieno kontrakto su važiuoklių gamintojais 2007 m. ir tolesniems sezonams.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „St. Petersburg is site for IRL changes“. Tampa Bay Times. 2005-01-22. p. 33 – via Newspapers.com.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]