Indų astrologija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Indų astrologija (skr. ज्योतिष = IAST: jyotiṣa) – vienas iš tradicinių hinduistų mokslų, kildinamų iš vedų (vedangos). Astrologija tiek senovės, tiek dabartinėje Indijoje užima svarbią socialinę padėtį. Indų astrologija dar vadinama vedine, vedų astrologija, tačiau toks pavadinimas kiek klaidinantis, nes pačiose vedose astrologija (jyotiṣa) nėra minima, bet yra panašiu laikotarpiu sukurta ir brahmanų recituojama jyotiṣa vedāṅga.

Astrologas indų tradicijoje įvardinamas įvairiai: nakṣatradarśa („šviesulių stebėtojas“), daivajña („likimo žinovas“), daivacintaka („lemties skaičiuotojas“) ir kt. Jo vaidmuo indų visuomenėje laiko bėgyje buvo gan skirtingas – Manaus įstatymuose astrologai įvardijami kaip brahmanams nelygūs, rituališkai nešvarūs žmonės, tačiau iš tiesų, nuo seno kiekvienas valdovas rūmuose turėdavo astrologą, kuris patardavo svarbiais karalystės valdymo klausimais. Astrologiją išmanyti taip pat turėjo ir žyniai, taip pat ir kiekvieno brahmano pareiga buvo suprasti dangaus šviesulių reikšmes.

Ankstyviausiose indų tradicijose ateitis buvo spėjama pagal Mėnulio padėtis – nakṣatra. Po graikų invazijos, indai perėmė nemažai chaldėjų astrologijos elementų, pažintas Zodiakas, pradėti sudarinėti horoskopai.

Indų astrologija skiriama į:

  • Siddhānta – astronomija, kalendoriai;
  • Saṁhitā – svarbių šalies, karalystės įvykių nuspėjimas, karų datų nustatymas ir kt.;
  • Horā – horoskopų sudarymas.

Astrologija išlieka labai populiari ir šiuolaikinėje Indijoje – į astrologus kreipiamasi norint nustatyti vestuvių datą, apspręsti naujagimio likimą, rasti palankią datą finansiniams sprendimams ir kt. Astrologų paslaugomis neretai naudojasi ir aukšto rango politikai, norėdami nuspėti rinkimų rezultatus. Indijoje astrologija turi mokslo statusą ir yra dėstoma universitetuose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Beinorius, Audrius, Indija ir Vakarai, Vilnius, „Vilniaus universiteto leidykla“, 2012