Igbominai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ilos karalystė)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Igbominai (jorubų kalba: Ìgbómìnà), dar vadinami Ogbonna, Igbonna – jorubų tautos etninė subgrupė, gyvenanti Jorubalando (dabartinės Nigerijos pietvakarių dalis) šiaurės rytuose. Daugiausia jie koncentruojasi Osuno ir Kvara valstijose. Jie sukūrė istorinę Ilos karalystę.

Juos supa šios jorubų etninės subgrupės: ojai šiaurės Vakaruose, idžešai pietvakariuose, ekiti pietryčiuose, jagbai rytuose, nupiai (ne jorubai) šiaurėje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jorubų valstybė
Ila
Vieta Nigerijoje Osun valstija
Susikūrė XV a.
Subgrupė Igbominai
Sostinė Ila
Valdovai Orangunai

Igbominų istorija yra artimai susijusi su Ilos valstybės istorija.

Pasak legendų, Ila buvo viena iš septynių valstybių, kurias įkūrė mitinio Ifės karaliaus Oduduvos sūnus. Tai buvo ketvirtasis sūnus Fagbamila. Tėvas jam įteikė lenktą kardą ogbo, kuris turėjo padėti prasikirsti kelius pro mišką ir jį nuvesti į jam tinkamą vietą. Fagbamila galiausiai pasiekė vietą, buvusią toli į rytus nuo Ifės ir ten įkūrė naują miestą. Iš ogbo pavadinimą kildina visa Ilos tauta – igbominai (arba ogbominai).

Fagbamila vėliau buvo pradėtas vadinti Orangunu. Taip vėliau tituluojami visi Ilos valdovai.

Vieta, kur įsikūrė Ila, jau nuo seno buvo išvysčiusi gana aukštą kultūrą, kuri koncentravosi Obos mieste. Jame žmonės gyveno jau nuo X a. Tačiau dėl nuolatinių Nupės karalystės antpuolių, Oba ne kartą buvo ištuštėjusi. Galiausiai gyventojai persikėlė į kitą – Isedo miestą, valdomą valdovų obalumų. Šie gyventojai, pašonėje susikūrus Ilos karalystei, turėjo apsiprasti su naujais kaimynais.

Apie XVI a. Ilos karalystė skilo, mat jaunas princas Arutu Oluokun išvedė dalį gyventojų ir įkūrė naują Ilos miestą. Gyventojai, likę ištikimi senajam valdovui, irgi išsikėlė, įkurdami Oke-Ilos miestą. Tokiu būdu karalystę ir Igbominus iki šiol valdo dvi dinastinės linijos. Į jas dar yra sudėtingai įsipynę Isedo obalumų dinastinės linijos.

Per ilgą istoriją igbominai dažnai kovojo su kaimynais ekiti ir ojo, kurie stūmė igbominus į mažiau derlingas kalnuotas sritis.