IT paslaugų tęstinumo valdymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

IT (informacinių technologijų) paslaugų tęstinumo valdymas (angl. IT service continuity management) – visuma procesų, veiksmų, pasiruošimų, instrukcijų ir t. t., skirtų itin didelių nelaimių atvejams.

Šis procesas išsiskiria iš kitų ITIL procesų tuo, kad, esant įprastai įmonės veiklai, yra nereikalingas, todėl neretai ignoruojamas. Nepaisant to, šis procesas yra nepaprastai svarbus, nes be jo neįmanoma užtikrinti, kad įmonės veikla galės būti tęsiama po katastrofiško masto nelaimės (pvz., gaisro, potvynio, teroristinio akto ar pan.).

IT paslaugų tęstinumo valdymas apibrėžia šiuos dalykus:

  • Veiklos atkūrimo prioritetus (pagal tai, kokią veiklą labiausiai gali paveikti katastrofa bei tai, kokiai veiklai gali būti labiausiai pakenkta).
  • Rizikos įvertinimą (angl. Risk assessment) kiekvienai informacinių technologijų paslaugai, tam kad būtų nustatyta reikalinga įranga, pavojus, silpnos vietos ir atkūrimo priemonės.
  • Veiklos atkūrimo galimybes ir variantus.
  • Veiklos atkūrimo planą.
  • Reguliarų aukščiau išvardintų dalykų patikrinimą ir peržiūrėjimą.

IT paslaugų tęstinumo valdymas kartu su kitais procesais (visų pirma, su Capacity management) nustato, kad turi būti sukurti rezerviniai pajėgumai (pvz., atsarginiai techniniai centrai, atsarginės darbo patalpos), atsarginės duomenų kopijos (laikomos kitoje vietoje), turi būti paskirti atsakingi asmenys, galintys pakeisti įstaigos vadovybę ir t. t.

IT paslaugų tęstinumo valdymo procesas yra susijęs su šiais informacinių technologijų procesais: