IPTV

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio IP TV)
Supaprastinta IPTV tinklo diagrama

IPTV yra telekomunikacinė sistema skirta transliuoti ir priimti televizinius signalus paketiniais tinklais, naudojant interneto protokolą (IP). Originalo kalba IPTV reiškia “Internet Protocol Television”.

IPTV sistemoje skaitmeninės televizijos paslaugos vartotoją pasiekia paketiniais tinklais, naudojančiais IP protokolą. Pageidautina, kad šie tinklai būtų plačiajuosčiai (pvz.: ISDN, WiMAX, LAN). IPTV programos gali būti stebimos tiek asmeninio kompiuterio ekrane, tiek ir naudojant įprastą televizijos imtuvą. Pastaruoju atveju būtinas signalo keitiklis – priedas, leidžiantis adaptuoti priimamą signalą į televizoriui priimtiną.

IPTV dažniausiai tiekiama kaip paslaugų paketo (pvz.: IP telefonija bei internetas) dalis. Bendrai šios visos paslaugos nusakomos terminu „Triple play”, reiškiančiu, jog galimi trijų tipų informacijos mainai: balso, vaizdo ir duomenų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1994: Pirmoji televizijos transliacija Internetu. Transliuotos „ABC World News Now“ žinios, naudojant „CU-SeeMe“ vaizdo konferencijos įrangą.
  • 1995: Pirmą kartą paminimas terminas „IP/TV“. IPTV koncepcijos autoriai Judith Estrin ir Bill Carrico, kurie įkūrė „Precept Software“ įmonę ir rinkai pateikė programinę įrangą pavadintą „IP/TV“. Ji buvo skirta Windows arba Unix operacinių sistemų kompiuteriams, transliavo vieno arba daugelio šaltinių (vaizdas, garsas) duomenis panaudojant „unicast“ ir „multicast“ siuntimo metodus RTP/RTCP protokolu.
  • 1998: „Precept Software“ buvo parduota ir tapo „Cisco Systems“ korporacijos dalimi. Visgi „IP/TV“ prekinis ženklas buvo išlaikytas.
  • 1998: Pradėtos tiesioginės AudioNet priklausančių televizijų WFAA-TV ir KCTU-LP transliacijos internetu.

2005 metais pradėtos aukštos raiškos (angl. High definition-HD) televizijos „MariposaHD“ transliacijos Internetu.

Gerėjant techninėms IP tinklų galimybėms (spartai, kokybiniams rodikliams), didėja galimybės plėtoti aukštos kokybės IPTV, todėl ateityje šio tipo televizija – viena perspektyviausių.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra dvi pagrindinės IPTV architektūros: paslaugų teikimas nemokamai ir su apmokestinimo galimybe. 2006 birželį pasauliniu mastu buvo suskaičiuota 1300 nemokamų IPTV kanalų.

IPTV transliacijos gali vykti privačiuose (LAN) tinkluose (Local IPTV), arba naudojant specialius vartus (angl. „Gateway"), perduodamos ir į išorinius, plačiam vartotojų ratui prieinamus tinklus.

Kaip vartotojo imtuvas gali būti naudojamas asmeninis kompiuteris, bevielio ryšio telefonas (pvz.: UMTS ryšio), bei įprasti televizijos imtuvai (panaudojant signalo keitiklį „Set – top – box“ (STB)).

Vaizdas glaudinamas MPEG-2 arba MPEG-4 formatu.

Privalumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Transliacijos vykdomos visai kitu principu nei kitų tipų televizijų. Pavyzdžiui, palydovinė ar antžeminė televizija visus kanalus transliuoja vienu metu ir visiems vartotojams. Jokio skirtumo, ar vartotojai prisijungę, ar ne. IPTV transliuojami tik tie kanalai ir tik ten, kur jie pageidaujami: jei vartotojas šiuo metu nežiūri IPTV, tai transliacijos tinkle tam vartotojui nevykdomos. Ši savybė suteikia laisvės vartotojui pasirinkti, kokių kanalų jis nori, iš kokių tiekėjų pirkti paslaugas, mokėti tik tada, kai naudojamasi paslaugomis ir pan.

Interaktyvumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ryšys dvipusis: galima programos laikų tinklelio korekcija, paieška jame ir kt. Vartotojas gali pritaikyti televiziją savo poreikiams. Naudotis galimybe žiūrėti „Vaizdą vaizde“ – išsyk kelis kanalus ir kt.

„Triple play“ paketas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tradicinių telekomunikacijų operatoriai telefonijos, televizijos, interneto paslaugas teikia skirtingomis fizinėmis linijomis. Pvz.: televizija transliuojama kabeliu, telefonas įvedamas naudojant laidus ir pan. IP tinklai be IPTV leidžia teikti ir kitas paslaugas, tokias kaip duomenų perdavimas, pokalbiai. Tai – vadinamasis trijų paslaugų paketas – „Triple play“. Tokiu būdu vartotoją visos paslaugos pasieka viena fizine linija, realizuojančia spartų interneto ryšį. Pvz., laidinė ISDN linija, bevielis 3G (UMTS) ar kitas tinklas.

Trūkumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IPTV reikalauja perdavimų realiu laiku (angl. „real time“), todėl reikalingas spartus ryšys. Be to, IP protokolas jautrus vėlinimams, paketų praradimams, todėl esant nepakankamai ryšio kokybei, vaizdas gali trūkinėti, būti iškraipytas.

Minėtų trūkumų svarba mažėja tobulėjant technologijoms ir atsirandant galimybei vartotojus prijungti prie pasaulinio tinklo (Interneto) vis didesnės spartos ir patikimumo prieigos tinklais.

IPTV Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiuo metu licencijos transliavimui plačiajuosčiais tinklais išduotos šioms Lietuvos įmonėms:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]