IBM Roadrunner

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Roadrunner dalis

Roadrunnersuperkompiuteris, kurį IBM pastatė Los Alamos Nacionalinėje Laboratorijoje, Naujojoje Meksikoje, JAV. Šis greičiausias pasaulio kompiuteris, 133 milijonų dolerių kainavęs Roadrunner, yra skirtas pasiekti 1,7 petaflopų greičiui. Kol kas didžiausias jo pasiektas greitis yra 1.026 petaflopo, Roadrunner yra vienintelis iš superkompiuterių, išlaikiusių LINPACK 1 petaflopo testą. Šis kompiuteris yra sudėtas iš daugybės atskirų dalių, kuriose buvo pritaikyta daug naujausių dienų pasiekimų ir technologijų.

IBM kompiuterį pagamino JAV Energetikos Departamento ir Nacionalinės Branduolinės Apsaugos Administracijos reikmėms. Tai hibridinis kompiuteris su daugiau kaip 12,960 IBM PowerXCell 8i ir 6,480 AMD Opteron dvigubos šerdies procesoriais, specialiai sukurtais ašmenininiais serverių blokais, tarpusavyje sujungtais InfiniBand technologija. Superkompiuteris naudoja Red Hat Enterprise Linux ir Fedora operacines sistemas, kurios abi yra suderintos su xCAT paskirstytojo skaičiavimo programine įranga. Jis užima maždaug 560 m², 2008 metais pradėjo atlikinėti skaičiavimus.

JAV Energetikos Departamentas planuoja kompiuteriu simuliuoti branduolinių užtaisų skilimo amžių tam, kad JAV branduolinis arsenalas būtų saugus ir patikimas naudoti. Taip pat Roadrunner bus naudojamas mokslo, finansų ir aeronautikos skaičiavimams atlikti.