Iškelis

Koordinatės: 37°10′š. pl. 9°40′r. ilg. / 37.17°š. pl. 9.67°r. ilg. / 37.17; 9.67
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ičkeulis)

37°10′š. pl. 9°40′r. ilg. / 37.17°š. pl. 9.67°r. ilg. / 37.17; 9.67

Iškelio nacionalinis parkas
Pasaulio paveldo sąrašas

Iškelio nacionalinis parkas
Vieta Tunisas
Tipas Gamtinis
Kriterijus x
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 8
Regionas** Arabų šalys
Įrašymo istorija
Įrašas 1980  (4-oji sesija)
Iškelis šalies/regiono žemėlapyje
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Iškelis (arab. بحيرة اشكل, pranc. Ichkeul) – ežeras Tuniso šiaurėje, prie Viduržemio jūros pakrantės užimantis 126 km² plotą. Ežeras ir aplink jį esanti pelkėta vietovė priklauso Iškelio nacionaliniam parkui. Iškelio ežeras yra svarbi praskrendančių paukščių migracijos kelio vieta. Čia prieglobstį randa antys, žąsys, gandrai ir flamingai. 1980 m. Iškelio nacionalinis parkas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Nuo 1996 iki 2006 m. Iškelio nacionalinis parkas buvo įtrauktas į „Pavojuje esančio pasaulio paveldo sąrašą“.

Upėse statomos užtvankos pakenkė ežero ir aplink jį esančių pelkių ekologinei sistemai. Užtvankos stipriai sumažino patenkančio į ežerą gėlo vandens kiekį, todėl gėlavandenius pelkių augalus − nendres, viksvas pradėjo keisti sūresnį vandenį mėgstantys augalai. Šie pasikeitimai labai sumažino migruojančių paukščių srautus.

UNESCO duomenimis Tuniso vyriausybė ėmėsi priemonių, kad sumažintų ežero druskėjimo procesus. Bet IUCN (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) mano, kad ežero druskingumas jau yra per aukštas, kad būtų galima šį procesą sustabdyti, todėl nepavyks ežero atstatyti į pirmykštę būseną.

Iškelio kalnas

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]