Humidoras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Humidoras ruošiamas naudojimui
Humidoras Elie Bleu Medaille

Humidoras – bet kokia dėžė ar patalpa, kurioje išlaikomas pastovus drėgnumas (dažniausiai ir temperatūra), naudojamas cigarams ir pypkių tabakui laikyti. Asmeniniam vartojimui gaminami maži mediniai ar akrilo stiklo humidorai, kuriuose galima talpinti keletą tuzinų cigarų. Cigarų parduotuvės gali turėti didelius įeinamus humidorus, kurie kartais užima visas grindis. Visų dydžių humidorauose drėgmės lygio sekimui naudojamas drėgmėmatis.

Humidorų klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stalas-humidoras

Toks humidoras dažniausiai būna gan sunkus, teoriškai kilnojamas, bet įprastai jis laikomas vienoje vietoje. Šiame humidore galima talpinti nuo 300 iki kelių tūkstančių cigarų. Stalai - humidorai dažnai turi poliruoto medžio išorę. Kartais išorės apdailai naudojamas marmuras, oda ar egzotiškų detalių kombinacijos.

Patalpa-humidoras

Toks humidoras įprastas cigarų baruose ar parduotuvėse. Visa patalpa yra paverčiama humidoru, kur laikomi cigarai.

Kelioninis humidoras

Dažniausiai nešiojamas, puikiai tinkanti išvykoms, renginiams ar susitikimams. Tokiuose humidoruose telpa nuo 10 iki 40 cigarų.

Asmeninis humidoras

Pastovūs cigarų rūkytojai kartais namuose laiko specialius asmeninius humidorus ypatingoms progoms arba tiesiog dėl įvaizdžio. Jie panašūs į kelioninius humidorus, bet juose galima laikyti iki 75 cigarų, ar net daugiau. Dažniausiai cigarų rūkytojai turi humidorus, kuriuose telpa 30 cigarų.

Priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Geriausias drėgmės lygis humidore – 65-75 % santykinės drėgmės. Kuo daugiau laisvos vietos, tuo greičiau drėgmės lygis krenta.

Humidorų išorė dažniausiai būna pagaminta iš medienos, vidus padengtas ispaniškojo kedro ar raudonmedžio fanera. Dažniausiai humidorų vidus gaminamas iš ispaniškojo kedro. Šis medis pasižymi savybėmis, kurios puikiai tinka cigarų laikymui:

  1. Jis išlaiko daugiau drėgmės nei kita mediena, o tai padeda išlaikyti pastovų drėgmės lygį.
  2. Šios medienos kvapas persismelkia ir į cigarus, jei jie laikomi pakankamai ilgai. Dėl tos pačios priežasties cigarai prieš pardavimą būna suvyniojami į ispaniškojo kedro lakštus.
  3. Ispaniškasis kedras padeda apsisaugoti nuo tabako vabalų. Šie smeigtuko galvutės dydžio vabalai gali sunaikinti visą partiją cigarų. Jie minta tabaku ir deda kiaušinius, todėl labai greitai išplinta. Nuo tabako vabalų galima apsisaugoti laikant humidorą ne didesnėje kaip 20 °C temperatūroje. Vabalų kiaušinėliai išsikala tik esant 25°С temperatūrai, bet pasitaiko atvejų, kai tai įvyksta ir esant žemesnei temperatūrai ir dideliam drėgmės lygiui.
  4. Mediena atspari (nesusiriečia, neišsikraipo) didėliam drėgmės lygiui.

Kiekvienas naujas ar kurį laiką nenaudotas humidoras prieš naudojimą turi būti paruoštas. Iš pradžių drėgnu skudurėliu išvalomas humidoro vidus (taip stengiamasi pašalinti visas dulkes). Po to į humidorą įdedamas mažas indelis su vandeniu, uždaromas dangtis ir humidoras paliekamas dvylikai valandų. Jei po dvylikos valandų vandens nebėra, arba beveik nebėra, procedūra pakartojama dar dvidešimt keturioms valandoms. Kai vanduo iš indelio nebenugaruoja, galima įdėti cigarus. Patariama naudoti distiliuotą vandenį, nes jame, nėra mineralų, priemaišų ir bakterijų.

Kartais humidoruose atsiranda bakterijų ir pelėsių. Pelėsiai gali sugadinti visą cigarų partiją, todėl nors kiek supelijusius cigarus reikėtų tuojau pat pašalinti iš humidoro. Kai kurios kompanijos teikia pasiūlymus, kurie padeda išlaikyti pastovų drėgmės lygį humidoruose ir apsaugo cigarus nuo supelijimo.

Žinomesnės humidorų rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]